Herdenking B17G – tachtigste verjaardag na noodlanding in Zegelsem

Op zondag 18 augustus wordt de zevende herdenking (Hoek N8-Teirlinckstraat)  gehouden ter ere van de bemanningsleden van de B17G die  een noodlanding diende te maken in Brakel-Zegelsem.
Historische context
Op 9 aug 1944 steeg een zware Amerikaanse bommenwerper B-17 (vliegend fort) op, vanuit zijn basis Chelveston in Engeland, met als doelwit missie 533. Dit doelwit was bommen droppen op vliegtuig- en tankfabrieken, luchthavens en brandstofopslagplaatsen boven München. Door het slechte weer en dikke mist werden veel doelwitten verplaatst naar andere doeleinden. Deze B-17 moest zijn bommen afwerpen op Karlsrühe. Na het droppen keerde de B-17, in formatie, terug naar zijn thuisbasis Chelveston. Bij de terugvlucht is deze B-17 geraakt geweest door het beroemde Duits afweergeschut “Flak 80”. Het gevolg was dat de B-17 de formatie heeft moeten verlaten, dit om de andere vliegtuigen te vrijwaren dat ze veilig konden terugkeren. De B-17 is tevens achtervolgt geweest en gemitrailleerd geweest door een Duits jachtvliegtuig “Messerschmitt”. Door de vele schade aan de B-17 heeft de Messerschmitt zijn achtervolging gestaakt. In de omgeving van Tubize en Braine l’Alleud zijn 4 van de 9 bemanningsleden, met hun valscherm uit het vliegtuig gesprongen. Noemenswaardig is dat er maar 5 valschermen aanwezig waren in dit vliegtuig. De B-17 heeft hier op de Leierwaarde een noodlanding gemaakt op 9 aug 1944 (11h10) en de piloot heeft het overleefd. Hij is na de noodlanding gevangen genomen door de Duitsers. De overige bemanningsleden waren helaas niet meer levend. Werden ze getroffen door de Flak 80 of door de beschietingen van het jachtvliegtuig. Het is niet ondenkbeeldig dat er mensen om kwamen bij de noodlanding. Er werden bemanningsleden begraven op het stedelijk kerkhof van Oudenaarde, waarvan er 3 gerepatrieerd zijn, na de oorlog, naar hun geboorteplaats. Op het Amerikaans kerkhof Neuville en Condroz rust één van deze 9 bemanningsleden, die hun jeugd en hun leven hebben gegeven, in een vreemd land, voor onze vrijheid.

Plechtigheid 80-jarige herdenking

De plechtigheid start op zondag 18 augustus om 10.30u in Zegelsem met de aankomst van een verzameling militaire voertuigen. De genodigden en vaandeldragers komen uit het centrum van Zegelsem gewandeld naar het monument.

Rond 11u start de plechtigheid aan het monument. Hierbij worden enkele toespraken gehouden en de nationale hymnen gespeeld.

Er is tevens een Fly over voorzien rond 11.35u

Foto De werkgroep o.l.v. vz Kris Van Daele van NSB Brakel-centrum en vriendenkring B17 G.