Egmont Cycling Race (dames) op kermisdinsdag 20 augustus: het parcours

Het is intussen al genoegzaam geweten dat – reeds eerder dit jaar – beslist werd om de Egmont Cycling Race voor heren-elite die vorig jaar voor het eerst op (kermis)zondag geprogrammeerd werd en waarvan de 88ste editie normaal vandaag 18 augustus zou verreden worden, af te gelasten. Dit betekent echter niet dat de wielerliefhebbers ditmaal niet aan hun trekken komen want naar al decennialange gewoonte krijgt de zomerkermis in het Zottegemse stadscentrum ook nu ‘koers’ als sportief sluitstuk. Omdat tradities er zijn om in ere te worden gehouden, namen algemeen koersdirecteur-voorzitter Jo Gosseye en zijn medewerkers van de Zottegemse Wielerclub immers het engagement op om, naast de manneneditie op zondag, ook op kermisdinsdag een wielerwedstrijd te (blijven) organiseren en zo zag vorig jaar de Egmont Cycling Race voor dames-elite het levenslicht. Dinsdag 20 augustus staat nu de tweede editie op de internationale wielerkalender en bovendien maakt deze UCI 1.2-wedstrijd dit jaar ook deel uit van de Lotto Ladies Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium dat bestaat uit zes wedstrijden (met live uitzending op tv via Proximus Pickx) en waarvan de Egmont Cycling Race de slotmanche is.

Lees hierna alles over wat er de rensters te wachten staat en waar u hen langs Zottegemse wegen kan zien voorbijrijden en/of aanmoedigen. De totale afstand bedraagt 114 km, verdeeld over een ronde van 36 km (waarvan 28 km over grondgebied Sint-Lievens-Houtem en Oosterzele) en vier lokale ronden van 19,5 km. In tegenstelling tot vorig jaar toen ze geen kasseien onder de wielen geschoven kregen, moeten de dames nu eerst in de grote ronde over de kasseien van de Lange Munte in Scheldewindeke en de Lippenhovestraat en daarna in de lokale ronden nog viermaal over het Kruiswaterplein en de Lippenhovestraat dokkeren. Daarnaast staan ook de hellingen van de Grotenbergestraat en De Vlamme elk vier keer op het menu. De finish ligt op het Stationsplein. De gedetailleerde wegwijzer (op Zottegems grondgebied) ziet er als volgt uit:

  • 1 ronde van 36 km: De start vindt ditmaal plaats (vorig jaar in Oosterzele) op het Marktplein in Sint-Lievens-Houtem vanwaar na het officieuze vertrek om 13 uur de hele koerskaravaan achter de rode vlag een geneutraliseerd ritje van 1 km zal afleggen naar de officiële start op de Wettersesteenweg (Letterhoutem). Na eerst 28 km doorheen Sint-Lievens-Houtem en Oosterzele te hebben afgelegd, komen de rensters vanuit Balegem (Boerestraat, Hof van Oranje) voorgoed op Zottegems grondgebied en rijden ze daarna verder via de Elenestraat, Baron I. della Failleplein, Lippenhovestraat, Beugelstraat, Strijpenplein, Sint-Andriessteenweg, Meire, Wolvenstraat, Molenkouter, Kasteelstraat, Neerhofstraat, L. De Metsstraat en Musselystraat naar het Stationsplein (eerste doortocht rond 13u50). Vervolgens…
  • 4 ronden van 19,5 km: Van Aelbrouckstraat, L. Roelsstraat, Godveerdegemstraat, Kastanjelaan, Sabina van Beierenlaan, Ooststraat, Kollegestraat, Grotenbergestraat, Grotstraat, Gentsesteenweg, Ter Kameren, Buke, Bruggenhoek, Elenestraat, Baron I. della Failleplein, Lippenhovestraat, Beugelstraat, Strijpenplein, Molenhoek, Krommestraat, Traveins, Kruiswaterplein, Ten Bosse, De Vlamme, Eekhout, Wurmendries, Meileveld, Meire, Wolvenstraat, Molenkouter, Kasteelstraat, Neerhofstraat, L. De Metsstraat, Musselystraat en Stationsplein (aankomst voorzien omstreeks 15u45).