Broakel 2.0 stelt kandidaten voor: mix van ervaring en nieuwe gezichten

 

Nadat eerder bekend raakte dat Bart Morreels lijsttrekker wordt voor Broakel 2.0, stelt de lijst nu ook de rest van haar kandidaten én programma voor.

De nieuwe gemeentelijst “Broakel 2.0” werkte de voorbije maanden hard op twee fronten: er werd geschreven aan programmateksten én er werd gezocht naar sterke kandidaten om dat programma ook uit te dragen.

Bart Morreels, lijsttrekker: “Het is misschien een cliché, maar het is in dit geval ook echt waar: ik ben bijzonder trots op de ploeg die we hebben kunnen samenbrengen. We hebben echt gekozen voor een mix van ervaring en vernieuwing, waarbij we die vernieuwing ook alle kansen willen geven. Om aan te tonen dat het geen loze woorden zijn, maken we daar dan ook bewust plaats voor. Op plaats 2 vind je bijvoorbeeld Anouk Vandenhaute, studente Rechten uit Everbeek. Ze zetelde nog nooit in de gemeenteraad maar deed wel al een eerste ervaring op bij de voorbije Vlaamse verkiezingen. En ook op de derde plaats staat een nieuw gezicht: Kristof De Bleecker, die zijn strepen verdiende in het verenigingsleven te Elst.”

Lien Braeckman en Jan Haegeman, die vandaag reeds in de gemeenteraad zetelen, nemen respectievelijk plaats 4 en 5 in. In hun kielzog volgen ervaren rotten Hugo Van Huffel en André Soetens.

Bart Morreels: “Lien en Jan delen een lange geschiedenis: samen in de kleuterschool, samen de bank gedeeld in Viso Cor Mariae, samen in de jeugdbeweging én samen op kot. Vandaag kunnen ze voor het eerst ook samen campagne voeren en ik ben dan ook heel blij dat deze klasbakken hun schouders onder ons project zetten. Ook André en Hugo hebben hun strepen al meer dan verdiend zowel in de politiek – respectievelijk als gemeenteraadslid en OCMW-raadslid – als daarbuiten. “

Op plaatsen 8 en 9 volgt een ‘Elsters’ contingent met Peter Bauters en Sofie Van den Berghe.

Bart Morreels: “Voor Peter was het politieke verhaal al even gedaan, maar ons nieuwe project kon hem dermate charmeren dat hij zich toch nog eens in de arena wil wagen. Hij neemt Sofie Van den Berghe op sleeptouw, dierenarts uit Elst. Voor haar zijn het haar eerste stappen in de politiek maar ze heeft tijdens onze inhoudelijke sessies haar meerwaarde al meer dan bewezen. Op plaatsen 10 en 11 volgen dan Brecht Lucas en Ruben Miclotte, waarna we een blik enthousiaste jongedames opentrekken met Liesbeth Ghijsels, Inès Carion, Amber De Ruyck en Nomi Van Vaerenbergh op 12, 13, 14 en 15.”

Ook verder op de lijst staan heel wat nieuwe gezichten.

Bart Morreels: “Met onze nummer 16 Steven Van Impe haalden we nieuw bloed uit Michelbeke aan boord. Op plaatsen 17, 18, 19, 20 en 21 staan vervolgens Eline Bourgeois uit Everbeek-Beneden, Silke Van der Eecken uit Opbrakel, Kim De Staercke uit Everbeek-Boven, Stefanie Martens uit Michelbeke en Debbie Van de Wattijne uit Opbrakel. Dit pelotonnetje wordt afgesloten door Kristof De Ruyck, iemand die zichzelf meestal wegcijfert om anderen te laten schitteren, maar die ik hier toch speciaal wil vernoemen omwille van al z’n inzet in de politiek en in het verenigingsleven.”

Broakel 2.0 maakt zich tenslotte sterk niet te kunnen buigen op één maar op maar liefst drié lijstduwers.

Bart Morreels: “Ann Van Nieuwenhove, Lieven Bauwens en Noël Morreels vormen inderdaad zo’n beetje de meter en peters van onze ploeg. We kiezen er bewust voor om er geen cijfertje op te plakken – al moet dat officieel natuurlijk wel – omdat ze voor ons absoluut samen de sterke schouders zijn die de lijst torsen: een beetje als Jerom op de achterkant van de Suske en Wiske’s. Alles samen denk ik dat we een echt sterk team hebben dat niet alleen het verschil kan maken bij de verkiezingen maar vooral ook daarna, als er effectief beleid moet gevoerd worden.”

Dat verschil in beleid wil Broakel 2.0 maken met een sterk programma.

Anouk Vandenhaute: “We hebben de voorbije maanden stevig vergaderd: met onze kandidaten maar ook met heel wat mensen die vandaag niet op de lijst staan. Finaal hebben we zo’n 90 concrete programmapunten waarmee we willen werken aan een vernieuwd Brakel, een ‘Broakel 2.0’. We hebben ze ondergebracht onder 6 speerpunten: een landelijk Brakel, aandacht voor alle deelgemeenten, een nieuw gemeenschapscentrum, bewuste mobiliteit, betere veiligheid en een betrokken en bekommerd bestuur.”

De omgang met de ruimte in Brakel, en met de unieke kwaliteiten van de gemeente, moet anders, zo vindt Broakel 2.0.

Jan Haegeman: “We willen weg van de megalomanie van de jongste jaren. Met Broakel 2.0 omarmen we volop het landelijke karakter van onze gemeente. We hoeven van Brakel geen ‘kleine stad’ te maken. De versmelting van landbouw, natuur, erfgoed en aangenaam wonen geeft onze gemeente net zijn unieke karakter.”

Kristof De Bleecker: “We willen daarbij ook heel bewust inzetten op het dorpsleven en de betrokkenheid in de verschillende deelgemeentes: de inrichting van dorpsraden is bijvoorbeeld zo’n programmapunt om dat te helpen realiseren.”

Over een cultuurcentrum of podiumzaal vloeide de voorbije jaren al veel inkt. Voor Broakel 2.0 is de realisatie ervan een absolute prioriteit.

Bart Morreels: “Ook hier komt het erop neer om een project te realiseren op schaal van Brakel. Wij hebben geen cultuurtempel nodig: daarvoor kan je terecht in de stad. Wij hebben vooral een ruimte nodig waar sporadisch een gastartiest of -gezelschap terecht kan, maar waar vooral onze eigen verenigingen een thuis vinden. En dus óók waar men terecht kan voor een gezellige koffietafel of hobbynamiddag.”

Hugo Van Huffel: “Idealiter bereik je alle deelgemeenten en bijvoorbeeld het gemeenschapscentrum op fietsveilige wijze. Een goede mobiliteit waarbij zowel de fiets áls de wagen zijn plaats blijft hebben is dan ook een sleutel voor het functioneren van onze gemeente. We kiezen ervoor om het verkeer zo goed mogelijk van elkaar te scheiden, onder meer door ons netwerk van trage wegen beter te benutten.”

Bart Morreels: “Veiligheid, verkeersveiligheid maar ook veiligheid in het algemeen, is effectief een belangrijk element. De jongste jaren hebben we ook wat dat betreft een zekere ‘verstedelijking’ gemerkt in onze gemeente. We moeten daarom durven inzetten op camerabewaking om verschillende vormen van overlast en asociaal gedrag tegen te gaan.”

Als laatste speerpunt schuift de nieuwe gemeentelijst een betrokken en bekommerd bestuur naar voor. Broakel 2.0 wil dat er weer geluisterd wordt naar de Brakelaars.

Lien Braeckman: “De voorbije jaren zagen we vooral veel schone schijn als het ging om inspraak. Wij willen een bestuur dat bereikbaar en aanspreekbaar is, en dat ook écht bekommerd is om het wel en wee van zijn burgers. Of dat nu gaat om een versterking van ons sociaal weefsel, de opwaardering van onze sociale woningen, de strijd tegen vereenzaming of extra aandacht voor dierenwelzijn, het komt telkens neer op dat ene woordje ‘zorgzaamheid’.”

Het volledige programma van Broakel 2.0 zal terug te vinden zijn via de website www.broakel20.be

1 Bart Morreels – 43j – kantoorverantwoordelijke Belfius Brakel
2 Anouk Vandenhaute – 21j – studente rechten
3 Kristof De Bleecker – 47j – teamleider Volvo Cars Gent
4 Lien Braeckman – 44j – zaakvoerder Boekhandel Braeckman
5 Jan Haegeman – 44j – kabinetschef
6 Hugo Van Huffel – 62j – Inspecteur Mobiliteit en Openbare Werken Vlaamse Gemeenschap
7 André Soetens – 71j – gepensioneerde
8 Peter Bauters – 62j – gepensioneerde
9 Sofie Van den Berghe – 46j – dierenarts
10 Brecht Lucas – 26j – communicatiemedewerker
11 Ruben Miclotte – 44j – IT-specialist
12 Liesbeth Ghijsels – 30j – syndicus
13 Inès Carion – 24j – student
14 Amber De Ruyck – 23j – leerkracht buitengewoon onderwijs
15 Nomi Van Vaerenbergh – 21j – studente educatieve bachelor Engels en Geschiedenis
16 Steven Van Impe – 40j- lector hogeschool
17 Eline Bourgeois – 35j – verpleegkundige
18 Silke Van der Eecken – 31j – kinderbegeleidster IBO Narrenschip
19 Kim De Staercke – 35j – commercieel technisch adviseur
20 Stefanie Martens – 36j – algemeen boekhouder
21 Debbie Van de Wattijne – 44j – huishoudhulp bij familiehulp
22 Kristof De Ruyck – 50j – leerkracht theorie en praktijk bouw en techniek te Oudenaarde
23 Ann Van Nieuwenhove – 59j – bankbediende
24 Lieven Bauwens – 82j – huisarts op rust
25 Noël Morreels – 76j – gepensioneerde