Honderd deelnemers van ‘extreme challenge’ bivakkeren in De Gavers

Geraardsbergen. Honderd avonturiers uit alle hoeken van Europa gaan een extreme Challenge aan en stappen van Oostende naar Houffalize. Goed voor 345 kilometer. Dat doen ze in zes dagen. Gisteren bivakkeerde de bonte bende in de polyvalente zaal De Doos in De Gavers. Kurt Martens, Els Bars en nog acht andere Padstappers waren ook van de partij.

Van maandag 19 tot zaterdag 24 augustus stappen honderd sportievelingen van Oostende haar Houffalize. Dat is ongeveer 60 kilometer per dag. Onderweg slaan ze hun tenten op. Dinsdagavond verbleven de 100 challengers in De Doos in De Gavers. De Polyvalente zaal werd ingericht als slaap- en eetzaal.

Kurt Martens van De Padstappers is één van de medeorganisatoren. Gezien de moeilijkheidsgraad van het parcours en de enorme organisatie worden er maximaal 100 deelnemers ingeschreven. Daarvan zijn er tien Padstappers uit Geraardsbergen. ‘Maar er doen ook mensen mee vanuit Denemarken, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië, Litouwen en er zelfs een Italiaan aanwezig. De tocht is een niet te onderschatten uitdaging, maar er is ook heel wat kameraadschap, de verandering van het landschap en het plezier van het wandelen mag niet worden onderschat.

Vader Geert en dochter Linde

Enorme organisatie
De organisatie van zo’n meerdaagse trektocht, vormt een bijzondere uitdaging. ‘Elke avond moet er een slaap- en eetgelegenheid gevonden worden om 100 mensen te herbergen. Mensen moeten zich ook kunnen verfrissen. Bovendien krijgt elke deelnemer drie maaltijden per dag en de nodige drank. De bagage van alle deelnemers moet vervoerd worden. Iedere deelnemer krijgt elke dag een nieuwe T-shirt. De bewegwijzering onderweg is ook een hele opdracht… Naast een catering- is er ook een medische ploeg aanwezig. Er zijn zeventien auto’s en vrachtwagens voorzien, die elke dag alle materiaal, bevoorrading, bagage… overbrengen naar de volgende slaapplaats’, vertelt Kurt Martens.

‘Het is voor de derde keer dat deze tocht wordt georganiseerd, maar het is tevens de laatste keer’, vertelt de voorzitter van de plaatselijke wandelclub met spijt in het hart. Één van de reden is dat de organisatoren te oud worden om deze zware organisatie op zich te nemen, maar de voornaamste reden is dat deze helse tocht door beken, langs veldwegen en paden veel te veel paperassenwerk vraagt. ‘Om het hele parcours af te wandelen, moeten we veel te veel vergunningen aanvragen om te mogen wandelen. De laatste tijd vergemakkelijkt het er niet op.’

Vader Geert (57) en dochter Linde (24) zijn alvast heel lovend over het initiatief en zullen er alles aan doen om het volgend jaar toch nog te laten doorgaan: ‘We gaan de organisatoren proberen op andere gedachten te brengen. Zo’n schitterend initiatief mag niet verloren gaan.’

De organisatie is in handen van De Textieltrekkers Vichte en Vayamundo.

Voor meer info: https://www.padstappers.be/

Julien Borremans