©Sophie Richez - Directeur De Lettertuin de heer Joeri Van den Driessche
©Sophie Richez - Directeur De Lettertuin de heer Joeri Van den Driessche

Forza Ninove eist publieke verontschuldigingen van directeur De Lettertuin, Stadsbestuur behoudt vertrouwen in directeur

Forza Ninove vraagt openlijke verontschuldigingen en een grondige evaluatie van de directeur van SBS De Lettertuin

De directeur van de stedelijke Ninoofse basisschool De Lettertuin (met vestigingen in de Seringenstraat en de Parklaan),  de heer Joeri Van den Driessche, verspreidt bewust verkeerde informatie over Forza Ninove, met de bedoeling de partij te schaden. Hij is allesbehalve objectief en neutraal.

Aan nieuwe personeelsleden vertelt hij dat een stem voor Forza Ninove een verkeerde stem is.  “Je zal verschieten wat er zal veranderen in het onderwijs indien Forza Ninove aan de macht komt’, strooit hij rond. Bijkomend verklaart hij aan personeel en ouders dat “Forza Ninove op termijn het stedelijk onderwijs zou willen afschaffen”.  Dit zijn flagrante leugens. Op deze manier personeelsleden en ouders intimideren en beïnvloeden is onaanvaardbaar.

Forza Ninove vraagt publieke verontschuldigingen!

Hiermee gaat de directeur zelf in tegen de deontologische code waaraan personeelsleden van de stad, en dus ook het onderwijzend personeel, zich dienen te houden. Het is niet aan een directeur om tijdens de diensturen ideologische of politieke boodschappen te verspreiden. Het is aan de directeur om objectief te blijven en zijn functie op een neutrale wijze uit te oefenen.

Het verspreiden van leugens over Forza Ninove is blijkbaar nog niet voldoende voor de man in kwestie. Op school spoort de directeur ook het gebruik van het Frans en andere talen aan in de communicatie met ouders. De onderwijstaal in Ninove is nog steeds het Nederlands en het gebruik van het Nederlands moet steeds worden gestimuleerd! Zeker in bovengenoemde school, waar in het schooljaar 2022-2023 maar liefst 53,44% van de leerlingen thuis geen Nederlands spreekt, is het aanleren van het Nederlands cruciaal. Het feit dat de directeur actief andere talen promoot, zorgt enkel voor een aanzuigeffect van anderstalige leerlingen.

Klacht bij de deontologische commissie en Taalinspectie

Ilse Malfroot, Vlaams volksvertegenwoordiger en Ninoofs gemeenteraadslid, vraagt de directeur om de bewijzen van zijn beweringen op tafel te leggen of zich openlijk te verontschuldigen voor deze onaanvaardbare uitspraken.  Forza Ninove heeft nog nooit het idee geopperd om het stedelijk onderwijs af te schaffen, wel integendeel.

Indien de directeur zich niet publiekelijk verontschuldigt en zijn beweringen rechtzet, zal Forza Ninove klacht indienen bij de Algemeen Directeur van de stad en de deontologische commissie, teneinde een tuchtprocedure op te starten. Tevens zal Forza Ninove klacht indienen bij de Taalinspectie om de overtredingen van de taalwetten vast te stellen.

Indien de directeur zijn functie niet op een objectieve manier kan uitoefenen, kan hij natuurlijk ook zelf ontslag nemen.

Ilse Malfroot zal de zaak ook ter sprake brengen op de volgende gemeenteraad.

Reactie Stadsbestuur Ninove

Het lokaal bestuur Ninove ontving gisteren, dinsdag 20 augustus, een formele klacht waarin staat dat de directeur van stedelijke basisschool De Lettertuin de deontologische code voor personeelsleden niet respecteert. Volgens de klacht zou de directeur niet objectief en neutraal zijn in zijn communicatie met personeelsleden en ouders.

De algemeen directeur van de stad start een interne procedure op. In afwachting van de resultaten van het onderzoek behoudt het stadsbestuur het vertrouwen in de schooldirecteur.