Strijd tegen appartementsblokken in Herzele nog niet gewonnen 2.0. Provinciebestuur wijst toch omstreden project af

Wat er aan de hand is in Herzele met de vele appartementsblokken die er de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten, ondanks de vele protesten van de omwonenden, weet niemand echt goed.

Nuus schreef het pas in zijn artikel van 3 juli 2024 dat het Schepencollege van Herzele de bouw van 33 appartementen afkeurde op de hoek van de Groenlaan en de Wolvenstraat en dit voor de tweede keer. De bewoners verzamelden toen een dertigtal handtekeningen tegen het reuzecomplex.

Nu gaat het om de bouw van appartementen op het stuk braakliggend grond aan de kerk te Ressegem.

Sedert 2014 reeds is deze saga reeds aan de gang, maar het dossier blijft na al die jaren op bezwaren stuiten.

Nuus sprak met Filip De Bodt van LEEF!, partij die zich het lot van de gewone burger wel nog eens wil aantrekken.

Filip De Bodt

“De bouw van appartementen is in tegenspraak met het door de gemeenteraad goedgekeurde RUP Ressegem (Ruimtelijk Uitvoerings Plan).

Dat voorziet op die plaats gewone rijwoningen.

Projectontwikkelaars lieten evenwel hun oog vallen op de site.

Nu gaat het om de bouw van 14 appartementen op het stuk braakliggend grond aan de kerk te Ressegem.

Zij willen willens nillens het onderste uit de kan halen en tekenden samen met de Herzeelse CD&V schepen en architect Ronny Herremans in 2022 een nieuw project uit met een centrale inkomtoren en 14 appartementen.

Het dossier kende een ganse lijdensweg die grenst aan de wettelijkheid: eerst kregen we een aantal bijsturingen van het project waar commotie rond ontstond.

Het gevolg was dat schepen Herremans zijn beslissingsbevoegdheid over stedenbouwkundige projecten moest afgeven aan open-VLD schepen Ann Van Ruyskensvelde.

Veel veranderde er niet. Het dossier werd eerst in een verkorte periode ter inzage gelegd omdat het zogezegd paste in de RUP.

Na beroep van de omwonenden weigerde de Provincie Oost-Vlaanderen de vergunning. Er werd dan maar een gewone inspraakperiode afgekondigd.

De buren gingen opnieuw in beroep en kregen plots te horen dat ze geen belang hadden bij de zaak.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen gaf de buren gelijk en verplichtte de Provincie om het bezwaar van de buren te behandelen. Die bleven stellen dat er volgens de plannen op die plaats geen appartementen kunnen komen.

In een uitspraak van 14 augustus geeft de Provincie nu de omwonenden gelijk: er kunnen geen appartementen op die plaats.

Officieel kunnen bouwheer Llyda met architect Herremans nu op hun beurt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

LEEF! steunde de omwonenden en wenst hen proficiat met het behaalde resultaat”.

Gemeenteraadslid Filip De Bodt: “Dit is niet het enige dossier waarin er een zweem van belangenvermenging in de lucht hangt of waarbij de gemeente vergunningen uitreikt die eigenlijk niet kunnen. Wij hopen dat de rust nu mag weerkeren in Ressegem en dat de zaak voorgoed van de baan is. Wij maken bij de volgende verkiezingen een breekpunt van de scheiding tussen politiek en geldgewin. Schepenen, die mee oordelen over dossiers, dienen zich beroepshalve te mijden van projecten in Herzele.”

Wat de rechtbank in elk geval heeft beslist is dat bij het omstreden bouwproject de provincie rekening moet houden met de bezwaren van de  buurtbewoner.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.