Door vertrek bedrijven komen 150 mensen op straat te staan. Bernard Van Wonterghem (N-VA) trekt aan de alarmbel.

Geraardsbergen/Schendelbeke. Flamant Interiors en Aquinos Bedding Belgium verlaten Geraardsbergen. Samen zijn ze goed voor 150 jobs. Voor Aquinos wordt nog gezocht naar een oplossing om het bedrijf in Geraardsbergen te houden, maar de kans is klein. Bernard Van Wonterghem (N-VA) trekt aan de alarmbel: ‘Investeren in meer werkgelegenheid moet één van de speerpunten worden in het volgend meerjarenplan.’

Flamant Interiors en Aquinos Bedding Belgium – gevestigd op het regionaal bedrijventerrein te Schendelbeke – verlaten Geraardsbergen. Bij Aquinos staat zelf al een groot bord voor de deur. ‘Aquinos vertrekt omdat het bedrijf te groot is geworden. De productie is gedaald, waardoor het bedrijf op zoek is naar een ander pand dat half zo groot is’, laat Van Wonterghem weten.

Geen oplossing in zicht
Volgens Rurik Van Landuyt – schepen van Economie & Tewerkstelling – wordt er samen met het bedrijf naar een oplossing gezocht. Veel mogelijkheden zijn er niet. ‘Het bedrijf zou graag in Geraardsbergen blijven en is bereid om de administratie en de productie op twee aparte locaties te vestigen om zo makkelijker een oplossing te vinden’, aldus schepen Van Landuyt. De nieuwe KMO-zone in Nederboelare zou een oplossing kunnen betekenen, maar gezien het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan op de lange baan is geschoven, is de aanleg ervan zeker niet voor morgen. De vraag is of Aquinos nog zoveel geduld heeft.

Als er geen oplossing wordt gevonden, zal Aquinos de productie naar een andere streek overhevelen, waardoor zowat honderd werknemers op straat komen te staan. ‘De lokale tewerkstelling zal daardoor nog meer onder druk komen te staan. De werknemers kregen het slechte nieuws net voor hun verlof te horen’, voegt de N-VA’er er aan toe. De jobratio ligt in Geraardsbergen op 43,7%, wat ver beneden het Vlaams gemiddelde (74,1%) ligt.  De jobratio geeft het aantal ingevulde arbeidsplaatsen (van loontrekkenden en zelfstandigen) weer ten opzichte van de totale bevolking van 15 tot 64 jaar.

Ook Flamant Interiors staat te koop. Het bedrijf is overgenomen door de groep Besix. ‘Het bedrijf sluit de deuren en verhuist naar de rand rond Brussel, waar het kan worden ondergebracht in bestaande gebouwen van Besix’, aldus Bernard Van Wonterghem. ‘Van zodra het gebouw verkocht is, sluiten de deuren.’ Daardoor zou minstens 50 mensen naar een andere betrekking moeten uitkijken. Schepen Landuyt moet toegeven dat de communicatie met Flamant Interiors niet bepaald vlot verloopt, waardoor een oplossing om in Geraardsbergen te blijven, niet aan de orde is.

Maak van tewerkstelling speerpunt
Volgens Bernard Van Wonterghem moet de lokale tewerkstelling met de volgende legislatuur hoog bovenaan de agenda staan. ‘De streek wordt al geteisterd door heel veel kansarmoede. Jobs bieden de beste garantie voor bescherming tegen armoede en zorgen ook voor sociale integratie en emancipatie. Bovendien wordt het sociaal weefsel versterkt.’

De lokale N-VA-afdeling kijkt ook naar de andere steden en gemeenten langsheen De Dender om tot een oplossing te komen. In Het Denderplan – dat eind 2023 werd voorgesteld – pleiten de Vlaams-nationalisten voor een regionaal plan om de tewerkstelling in De Denderstreek te bevorderen. Daarvoor kijken ze in de eerste plaats richting Vlaanderen. Ook moet de volgende minister van Mobiliteit middelen vrijmaken om de N42 door te trekken. Op die manier wordt Geraardsbergen interessanter om nieuwe investeerders aan te trekken.

Julien Borremans

Foto’s: tijdens de Open Bedrijvendag van 1 oktober 2023 bezoekt een delegatie van het stadsbestuur zowel Flamant Interiors als Aquinos Bedding Belgium.