Zottegem en Herzele willen veiligere N42 en hebben dossier klaar: “Baan niet optimaal”

De Afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen heeft een nieuw dossier klaar voor de rondweg N42. Met de steun van Zottegem en Herzele.

Wie regelmatig in de regio Brakel – Geraardsbergen – Herzele – Zottegem vertoeft, weet dat de N42 een drukke verkeersas is”, klinkt het vanuit Zottegem en Herzele. “Er komen daar verschillende verkeersstromen samen, terwijl die baan daar niet optimaal voor is. Ter hoogte van Sint-Lievens-Esse gaat het dan ook nog eens om een smalle weg met veel bochten, stelt de Afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. Met een aanpassing van de weg willen zij zorgen voor een verbeterde veiligheid en leefbaarheid. De Afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen heeft een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend om de rondweg N42 opnieuw in te richten. Op die manier willen ze de onveilige situaties en het sluipverkeer op de N42 aanpakken, en er een veilige verbindingsweg van maken.”

“De gemeente Herzele houdt, net zoals de stad Zottegem, over deze aanvraag een openbaar onderzoek. De aanvraag heeft betrekking op de stedenbouwkundige handelingen, de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, en vegetatiewijzigingen. Tot 14 september 2024 staan er daarom infoborden in de foyer van De Wattenfabriek. Deze leggen het project op een toegankelijke manier uit. Wil je het openbaar onderzoek liever volledig inkijken? Of wil je jouw opmerkingen, standpunten of bezwaren delen? Dat kan ook tot en met 14 september 2024. Ontdek hieronder hoe en waar.”

Adres aanvraag

  • Herzele: Gentweg, Schipstraat, Leugenstraat en Vossenhoek z/n.
  • Zottegem: Gentweg, Wellestraat en Europaweg z/n.

Bevoegde overheid

De overheid bevoegd om een beslissing te nemen over deze aanvraag is de Vlaamse Regering – departement Omgeving.

Bij de aanvraag is er ook een milieueffectrapport gevoegd dat nog goedgekeurd moet worden.

Aanvraag raadplegen

De aanvraag ligt van 16 augustus 2024 tot en met 14 september 2024 ter inzage bij de gemeentelijke diensten. Dat is op de volgende adressen:

  • Herzele

Afdeling Omgeving
Markt 20 – 9550 Herzele
Een afspraak maken kan online via www.herzele.be of telefonisch op het nummer 053 60 70 70.

  • Zottegem

Dienst Omgeving
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 ZOTTEGEM
Inzage kan enkel op afspraak: maak jouw afspraak telefonisch op 093 64 65 06 of online via www.zottegem.be (maak een afspraak – wonen, (ver)bouwen en milieu – omgeving – bouwen, verbouwen en exploitaties – inzage dossiers).

Wie wil kan het ook digitaal bekijken via www.omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/OMV_2020057998.

Standpunten, opmerkingen of bezwaren delen

Van 16 augustus 2024 tot en met 14 september 2024 kunnen er ook standpunten, opmerkingen of bezwaren over de aanvraag ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen. Dit kan:

  • Analoog per brief op de hierboven vermelde adressen, voor het college van Herzele en voor het college van Zottegem.
  • Digitaal via het omgevingsloket (www.omgevingsloket.be).

Lees ook

Gewonde nadat jeep kantelt op N42 in Zottegem