Lijsttrekker Hans De Gent (Vlaams Belang): ‘Geraardsbergen moet Vlaams en veilig zijn.’

Geraardsbergen. Vlaams Belang trekt op 13 oktober met gemeenteraadsfractieleider Hans De Gent als lijsttrekker naar de kiezer. Er staan 26 kandidaten op de lijst ‘met uiteenlopende profielen en uit verschillende deelgemeenten’. Filip Pletinckx – voorzitter van het actiecomité Stop Betonnering Geraardsbergen – staat op de vierde plaats. De lijst wordt eerstdaags via de sociale media bekendgemaakt.

Vlaams Belang trekt op 13 oktober met een – naar eigen zeggen – sterke lijst naar de kiezer. Naast gemeenteraadsfractieleider Hans De Gent – die op de eerste plaats staat – staan er nog 25 mensen op de lijst. ‘Op de lijst staan mensen met zeer uiteenlopende profielen, zowel jong als oud, zowel theoretisch hoog opgeleid als meer praktisch opgeleid, afkomstig uit de verschillende deelgemeentes van Geraardsbergen. Er zijn verschillende zelfstandigen bij, naast managers van diverse bedrijven. Er zal ook een parlementair medewerker van het Vlaams Parlement op onze lijst staan’, laat Hans De Gent weten.

Sterk verankerd
De lijst wordt eerstdaags via de sociale media bekendgemaakt, maar één van de kandidaten waar het Vlaams Belang wil mee uitpakken, is Filip Pletinckx, voorzitter van het actiecomité Stop Betonnering. ‘Filip is ingenieur en manager in een bekende multinational. Hij woont in Moerbeke. Filip heeft de vierde plaats op onze lijst en hij is van mening dat alleen het Vlaams Belang kan zorgen voor een beter beleid in Geraardsbergen.’

‘De sterkte van Het Vlaams Belang is dat de partij op alle niveaus verankerd is, zowel lokaal als provinciaal als Vlaams als federaal. We nemen nog geen deel aan het beleid, maar we hebben heel veel invloed en zorgen regelmatig voor bijsturing van het beleid’ besluit Hans De Gent.

Eerder deze maand lanceerde de partij haar 10 puntenplan. Het Vlaams Belang wil Geraardsbergen veilig en Vlaams. Geraardsbergen heeft af te rekenen met een grote instroom van nieuwkomers. Om de druk van de ketel te houwen wil de partij in bepaalde omstandigheden de immigratiedruk verlagen door een vestigingsstop toe te passen, de vroegere Wet Gol.

Het Vlaams Belang wil de achterkamerpolitiek tegengaan waar beslist wordt over belangrijke dossiers, zoals de kazerne op de Godsbergkouter, de plaatsing van megawindturbines, bouwprojecten in overstromingsgevoelig gebied en de verdere betonnering van Geraardsbergen. De partij pleit daarom voor ‘een verplichte en bindende volksraadpleging bij belangrijke dossiers’.

Daarnaast pleit de partij om de sociale woningen toe te kennen aan ‘personen die onze nationaliteit hebben, de Nederlandse taal beheersen en een lokale binding van tien jaar met Geraardsbergen hebben’. Het Vlaams Belang pleit ook voor een betonneringsstop, tegen de plaatsing van megawindturbines en wil het containerpark gratis maken.

Betaalbaar wonen
De partij zet ook in op betaalbaar wonen: ‘Als sociale volkspartij wil het Vlaams Belang voor iedereen een kwalitatieve en betaalbare woonst. Wie recht heeft op een sociale woning maar op een lange wachtlijst is beland, moet een huursubsidie ontvangen. De vele oudere woningen in Geraardsbergen moeten via gerichte premies energiezuinig worden gemaakt.’

De partij wil tevens een strenge aanpak van dierenmishandeling en -verwaarlozing en vraagt ook ‘controle op het verdoken onverdoofd slachten, vooral tijdens de periode van het islamitische Offerfeest’. Het Vlaams Belang pleit tevens voor een lik-op-stukbeleid: ‘Wanneer inbreuken worden vastgesteld, moet onmiddellijk worden opgetreden en altijd proces-verbaal worden opgemaakt.’

Het Vlaams Belang hoopt met een sterke lijst goed te kunnen scoren. Zowel voor de Kamer als voor het Vlaams Parlement scoorde de partij een stuk boven de 30%. Voor het Vlaams Parlement haalde de partij een derde van de stemmen (33,3%). De partij hoopt op een stevige sprong voorwaarts.

Julien Borremans