Vooruit & Groen: ‘Als ik van leerkrachten hoor dat ze met de kleuters niet kunnen communiceren omdat ze de taal niet verstaan, dan is dit een probleem.’

Geraardsbergen. Vooruit & Groen trekken met een ambitieus verkiezingsprogramma naar de kiezer. Een gesprek. ‘Er is een ontstellend gebrek aan visie binnen de GECORO’, stelt Patrick Franceus. Patricia Flamez ergert zich aan het feit dat er de speelplaats van sommige scholen zo weinig Nederlands wordt gesproken: ‘Als ik van leerkrachten hoor dat ze met de kleuters niet kunnen communiceren omdat ze de taal niet verstaan, dan is dit een probleem.’ ‘Er zijn ook nieuwkomers die wel de moeite doen om Nederlands te leren’, vult Johan Hellinckx aan. De kartelpartners rekenen op zes verkozenen.

Vooruit & Groen trekken naar de kiezer met een ambitieus verkiezingsprogramma, met vijf speerpunten en maar liefst 70 concrete acties en plannen. Uiteraard gaan we even dieper in op de speerpunten, maar vragen ons ook af waarom over andere heikele kwesties niet wordt gesproken. Zo is er de instroom van heel wat nieuwkomers in Geraardsbergen, waar heel wat mensen zich zorgen over maken.

‘Hier spreekt men Nederlands.’
Hoe willen Vooruit & Groen aan iedere nieuwkomer een volwaardige plaats in onze stad geven? ‘De mensen liggen daar wakker van’, weet Johan Hellinckx. ‘We moeten deze mensen op hun rechten, maar ook op hun plichten wijzen. Ze moeten zich aanpassen aan de bestaande situatie, maar ze moeten kansen krijgen.’
‘Het is de opdracht van het OCMW om deze mensen te helpen om naar werk te zoeken. Ik denk dat dit onvoldoende gebeurt. Bovendien moeten de nieuwkomers gestimuleerd worden om onze taal te leren om zo de kansen op tewerkstelling te verhogen’, vult Patricia Flamez aan.

‘Mensen halen hun kinderen of kleinkinderen van school en merken dat er geen woord Nederlands wordt gesproken. Dat zou niet mogen. Dan is het aan de directie om te zeggen: ‘Hier spreekt men Nederlands.’ Kinderen spreken en horen op school Nederlands. Eens thuis wordt er naar een andere taal overgeschakeld. Dit kan niet. Op die manier zullen ze geen Nederlands leren. Als ik van leerkrachten hoor dat ze met de kleuters niet kunnen communiceren omdat ze de taal niet verstaan, dan is dit een probleem’, gaat Patricia Flamez verder. ‘Daarom is het belangrijk dat deze mensen actief bij het verenigingsleven worden betrokken, om zo Nederlands te leren. Ook de toeleiding naar taalopleidingen zou beter moeten worden aangepakt’, vult Johan Hellinckx aan. ‘Er zijn ook nieuwkomers die wel de moeite doen om Nederlands te leren.’

Participatie en inspraak
Uiteraard zijn er nog andere bekommernissen, zoals participatie en inspraak. ‘Voor belangrijke kwesties die de mensen raken – zoals de mogelijke komst van de kazerne in Geraardsbergen – zullen we inspraakrondes moeten organiseren. Geraardsbergen moet een open huis worden’, vult Patrick Franceus (Groen) aan. De dorps- en de adviesraden vormen daar een platvorm voor.

‘De adviesraden moeten ernstig genomen worden.’ Een voorbeeld vormt de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening). ‘Deze adviesraad houdt veel te weinig rekening met voorstellen en kritiek aan hun adres. Zo werd ik binnen de GECORO eens persoonlijk aangevallen omdat ik een kritische opmerking had. Geraardsbergen heeft nood aan woningen op maat van éénoudergezinnen en ouderen mensen. Binnen de GECORO wordt deze discussie gewoon genegeerd. Er is een ontstellend gebrek aan visie’, aldus Patrick Franceus.

Autovrij centrum?
‘Ook niet-Belgen moeten betrokken worden bij het beleid. Niet-Belgen moesten zich voor 1 augustus registreren om van hun stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen gebruik te maken. Wat heeft de stad Geraardsbergen ondernomen om deze mensen aan te moedigen om zich te registreren? Niets. De documenten om zich te laten registreren, stonden niet eens op de website van de stad Geraardsbergen, wel op die van de stad Ninove’, aldus Patrick Franceus.

Fietsers en voetgangers moeten ook meer aandacht krijgen, aldus Vooruit & Groen. Er moeten meer en betere fietspaden komen, maar wordt de binnenstad verkeersvrij? ‘In eerste instantie kan je de binnenstad verkeersluw maken’, weet Johan Hellinckx. Voor Vooruit & Groen is dit een stappenplan en moeten er eerst een aantal drempels worden weggewerkt. ‘De handelaars vrezen dat hun omzet zal dalen als de binnenstad autovrij wordt, maar studies tonen net het omgekeerde aan’, vult Patrick Franceus aan. ‘Bovendien vraagt een autovrije of -luwe binnenstad een uitgekiend parkeerbeleid. En dat is er momenteel niet’, besluit Patricia Flamez. ‘Aalst vormt op dit vlak een voorbeeld. De volledige binnenstad is verkeersvrij en je loopt er in de winkelstraten doorgaans over de koppen.’

Speerpunten en acties
De lijst van Vooruit-Groen bestaat uit 23 socialisten, 1 onafhankelijke kandidaat – Marleen Francq – en 7 kandidaten van Groen. 18 kandidaten namen al aan de verkiezingen deel in 2018. Hiermee heeft het team heel wat ervaring in hun rangen.

Met de vijf speerpunten tonen Vooruit & Groen niet alleen aan dat ze een nieuwe wind door Geraardsbergen willen laten waaien, maar dat ze ook willen meebesturen. Er wordt ingezet op inspraak en betere dienstverlening, armoedebestrijding, duurzame mobiliteit, klimaat en natuur, stadsvernieuwing en wonen.

De dienstverlening moet toegankelijker en efficiënter worden en dichter bij de mensen worden gebracht. ‘We moeten inzetten op een betere bereikbaarheid van de dienstverlening’, aldus Johan Hellinckx. ‘Ik heb 45 jaar aan de stad Geraardsbergen gewerkt. Ik weet wat daar misloopt. De meeste personeelsleden worden slecht aangestuurd’, vult Patricia Flamez aan. ‘Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de dienstverlening.’

De speerpunten worden uitgewerkt in verschillende acties, zoals deur-aan-deur- en belacties om zorgvragen van ouderen proactief op te sporen en vereenzaming tegen te gaan. De opdracht van de wijkagent wordt opgewaardeerd. Er wordt tevens onderzocht of ILVA de goedkoopste is om huisvuil op te halen.

Gratis schoolmaaltijden
De kartelpartners pleiten ook om gratis gezonde schoolmaaltijden aan kinderen onder de twaalf jaar gratis aan te bieden om armoede tegen te gaan en willen ook een sociaal restaurant in de oude bib. openen. Vooruit & Groen pleiten ook voor duurzame deelmobiliteit, zoals deelfietsen en laadpalen voor fietsen en auto’s.

Het is ook de ambitie om een energiebedrijf naar publiek model voor windmolens op te richten, waarbij buurtbewoners aandelen krijgen. Voor elke gevelde boom moeten twee nieuwe bomen worden aangeplant. Vooruit & Groen willen ook een rollend fonds oprichten om woningen te renoveren en toekomstklaar te maken, en opnieuw aan te bieden op de woningmarkt tegen betaalbare prijzen. Op die manier moet de leegstand in Geraardsbergen worden tegengegaan.

Julien Borremans