Nieuwe fietsverbinding Breebijl-Hollebeekstraat tussen Lierde en Brakel.

Fietsen is niet alleen een gezonde buitensport die bijdraagt aan een betere conditie en stress vermindert, maar het is ook een milieuvriendelijke manier van vervoer. Om deze redenen heeft het gemeentebestuur van Lierde besloten om de met twee betonstroken verharde weg die  op het grondgebied van Brakel al aanwezig was met 170 meter te verlengen op het grondgebied Lierde.

De op deze manier gecreëerde nieuwe fietsverbinding, gelegen tussen Breebijl (Lierde) en de Hollebeekstraat (Brakel), bevat tevens een tractorsluis die zich ongeveer 370 meter van Breebijl bevindt. Deze sluis is geplaatst op het grondgebied Brakel vanwege de 5 meter erfdienstbaarheidszone naast de waterloop op het grondgebied Lierde. Op Brakel loopt deze  waterloop niet meer naast het fietspad, wat de plaatsing daar dus wel mogelijk maakte.

Het ontwerp van dit project werd uitgevoerd door het studiebureau Topomar uit Brakel, waarbij rekening is gehouden met de toegankelijkheidseisen die door Inter zijn geadviseerd. Bovendien zijn er meerdere keerpunten voorzien op het Lierdse gedeelte van het pad.

De totale kosten voor de aanleg van het fietspad werden aanvankelijk geraamd op 69.677 euro, inclusief 21% BTW. Tijdens de zitting van het schepencollege op 31 mei 2023 werd het project uiteindelijk gegund aan de firma DM Roadbuilding bvba uit Geraardsbergen (Ophasselt) voor een bedrag van 55.254,89 euro, inclusief 21% BTW. Dit bedrag lag ruim 14.000 euro onder de oorspronkelijke raming.

Hoewel de werkzaamheden al in november vorig jaar van start gingen, zorgden de weersomstandigheden ervoor dat het fietspad pas enkele weken geleden volledig werd afgewerkt. Nu het project officieel is voltooid, kan het nieuwe fietspad eindelijk in gebruik worden genomen. Het werd op zondag 1/09/2024, in aanwezigheid van tal van lokale politiekers en geïnteresseerde fietsers officieel geopend met enkele toespraken door Burgemeester Soetens en schepenen Katlijne Scheirlickx en Antoine Van De Maele, een fietsritje over de nieuwe fietsverbinding en een natje en droogje aangeboden door het gemeentebestuur.

Klik op de foto’s om te vergroten.