“Herinnering en Hoop”: Lierde viert 80 jaar bevrijding na WOII.

Op maandag 2 september 2024 werd in Lierde het startschot gegeven voor de bevrijdingsfeesten met de opening van de tentoonstelling ‘Herinnering en Hoop: WOII in Lierde’. Deze tentoonstelling, die loopt van 3 tot 7 september in OC De Lier, markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de regio want precies 80 jaar geleden, op 3 september 1944, werd Lierde bevrijd van de Duitse bezetting.

Officiële opening tentoonstelling

De feestelijkheden begonnen maandagavond met de officiële opening van de tentoonstelling. Schepen van Cultuur Katelijne Scheirlinckx heette de aanwezigen welkom en introduceerde de spreker van de avond, Drs. Johan Puttemans van de Auschwitz Stichting. Hij gaf een indringende toespraak over de deportaties die tijdens de oorlog plaatsvonden, waarmee hij de toon zette voor de tentoonstelling ‘Deportatie en Genocide’, samengesteld door het War Heritage Institute.

Na de toespraak van Drs. Puttemans bracht de, van Lierde afkomstige, dichteres Marleen De Smet, een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht hetwelk bij het publiek zorgde voor een moment van reflectie en emotie.

Tentoonstelling ‘Herinnering en Hoop’: Lierde tijdens WOII

De tentoonstelling zelf biedt een diepgaande blik op de impact van de Tweede Wereldoorlog op de kleine, landelijke gemeente Lierde. In de foyer van OC De Lier worden authentieke artefacten, persoonlijke verhalen en beeldmateriaal gepresenteerd die het verhaal van de oorlog en de bevrijding vertellen. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de collectie gerelateerd aan de neergestorte Lancaster-bommenwerper, de DX-P. Voor het eerst wordt het publiek een bijzonder stuk oorlogsgeschiedenis van dichtbij getoond waaronder een regenjas gemaakt uit de parachute van het enige overlevende bemanningslid, staartschutter Roden Pickford. Dit unieke object symboliseert de kracht van overleven en de creativiteit van de menselijke geest in donkere tijden.

Indrukwekkende presentaties en komende activiteiten

Bezoekers kunnen in de grote zaal ook de tentoonstelling ‘Deportatie en Genocide’ bekijken. Hier wordt tevens een, door cultuurambtenaar Lieve Henau samengestelde, presentatie van 25 minuten doorlopend getoond dewelke een dringend overzicht van de gebeurtenissen in de regio Lierde tijdens de oorlog geeft.

In het foyer wordt tegelijkertijd een PowerPoint-presentatie getoond die de Holocaust belicht door de ogen van striptekenaars, een voorproefje van wat er zaterdag op het programma staat.

De herdenkingsweek wordt opgeluisterd door diverse activiteiten. Zo zal op vrijdag 6 september André Premereur een voordracht geven met de titel ‘De weg naar de vrijheid’, begeleid door een muzikaal intermezzo van doedelzakspeler Laurent Brakmeyn.

Op zaterdag 7 september vindt er een tentoonstelling plaats gewijd aan stripverhalen over WOII, gevolgd door een signeersessie met de aanwezige striptekenaars.

Op zondag 8 september wordt op het Dorpsplein te Sint Maria Lierde de evocatie van het terughangen van de gestolen kerkklok herdacht. Daarnaast trekt op diezelfde dag een colonne van militaire voertuigen door de gemeente.

De week wordt afgesloten op dinsdag 10 september met een speciale filmavond. Om 20.00 uur wordt de film ‘Suite Française’ vertoond, een romantisch oorlogsdrama uit 2014 gebaseerd op de gelijknamige roman van Irène Némirovsky.

Een week van reflectie en herdenking

De herdenkingsweek en de tentoonstelling in Lierde bieden een unieke kans om stil te staan bij de geschiedenis en de impact van de Tweede Wereldoorlog op de lokale gemeenschap. Het is een gelegenheid om te reflecteren op het verleden, de offers die zijn gebracht te herdenken, en te streven naar een toekomst van hoop en vrede. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze week van herinnering en reflectie.

Lees ook: https://www.nuus.be/2024/09/01/bevrijdingsfeesten-en-herdenking-van-de-tweede-wereldoorlog-in-lierde/