Bib vier weken gesloten voor terugkeer naar Egmontkasteel

Omwille van de restauratiewerken aan het Kasteel van Egmont waarmee in augustus 2022 werd gestart, was de Zottegemse stadbibliotheek sinds begin juli van dat jaar ondergebracht in het pand aan de Buke 44 (dat tevoren dienst deed als vestiging van de warenhuisketen Lidl). Voorbije zaterdag zijn nu op deze tijdelijke locatie de deuren van de bib voorgoed dichtgegaan want in de komende weken staan de verhuis naar en de herinrichting van de bibliotheek in het Egmontkasteel op het programma. Voor het transport van de collectie, kantoormeubilair, bureelmaterieel en toebehoren wordt een beroep gedaan op de verhuisfirma Neetens uit Aalst: prijskaartje 44.820,82 euro (twee jaar geleden gebeurde dit richting Buke door de firma Vervaet uit Aalter tegen de prijs van 38.514,30 euro).

Oorspronkelijk was voorzien dat de terugkeer reeds in februari zou kunnen gebeuren maar wegens vertragingen die de renovatiewerken opliepen, kan dit pas nu. Hierdoor moest overigens de overeenkomst tegen een maandelijks basishuurbedrag van 7.000 euro die met de eigenaar van het gebouw aan de Buke eerst was afgesloten voor de duur van twee jaar – van 1 maart 2022 tot 29 februari 2024, wat volgens de notulen van het college overeenkomt met… 48 maanden – verlengd worden met zeven maanden, tot 30 september e.k., wat zorgde voor een onvoorziene meeruitgave van 52.346 euro, zijnde zevenmaal het intussen geïndexeerde maandelijkse huurbedrag van 7.478 euro.

Om de hele verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen, blijft de bibliotheek nu vier weken gesloten. Vanaf maandag 30 september opent de bib opnieuw de deuren in het Kasteel van Egmont. Gedurende de verhuisperiode is de bibliotheek telefonisch moeilijk bereikbaar en kunnen mails slechts sporadisch beantwoord worden. Materialen die uitgeleend werden na 5 augustus, kregen automatisch een inleverdatum tot in oktober en om iedereen daarna nog wat extra respijt te geven, zullen geen boetes aangerekend worden tijdens de eerste drie weken na de opening (tot en met 19 oktober). De openingsuren van de bib zullen dezelfde  blijven. Wel zullen de jeugdafdeling en het leescafé van plaats wisselen, m.a.w. de jeugdbib verhuist naar waar zich vroeger het leescafé bevond, en omgekeerd zal het leescafé in het voormalige 19de-eeuwse salon van het kasteel ingericht worden. Naar aanleiding van de heropening zal er enkele dagen later, op zaterdag 5 oktober, ook nog een groot openingsfeest plaatsvinden. Hierover later meer info.