Zottegemse beiaardklokken terug thuis

In een eerder NUUS-artikel kon u lezen dat, zowat negen maanden nadat de beiaardklokken eind november van vorig jaar uit de toren van de dekenale kerk aan de Zottegemse Markt werden weggehaald, eerst de vijf grote basklokken van de beiaard vorige week maandag hun plaats terugkregen in de luidkamer van de gerestaureerde kerktoren. Ook de draaiassen van de luidklokken die hersteld en verstevigd zijn, werden opnieuw gemonteerd. Maandag ll. keerden nu ook de overige 44 beiaardklokken terug naar Zottegem nadat ze door de firma Royal Eijsbouts Klokkengieterij in Asten (Nederland) grondig werden gerenoveerd. Enkele van die klokken – de zwaarste weegt 1.338 kg – dateren overigens uit 1750 en maakten reeds deel uit van de oorspronkelijke Zottegemse carillon.

Op vraag van het Agentschap Erfgoed kreeg de beiaard een zgn. ‘behoudende herstelling’. De klokken werden gereinigd en zo veel mogelijk hersteld. Enkel de klokken – een kleine 20 – die nog maar moeilijk hersteld konden worden, werden gesmolten en opnieuw gegoten. Daarna werden de klokken ook gestemd door een professionele stemmer én door middel van een computer waardoor ze een uniform timbre hebben. Het beiaardklavier en de beiaardstoel  (d.i. het ijzeren frame waarin de klokken hangen) zijn eveneens vernieuwd. Op de wand van een van de klokken liet het stadsbestuur aanbrengen dat deze beiaard werd “gerealiseerd met de steun van” Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, gevolgd door de namen van de huidige burgemeester en schepenen (zie foto hierboven).

Naar aloude traditie zal pastoor-deken Emmanuel Vidts op vrijdag 20 september om 11 uur een zegeningsgebed over de gerenoveerde klokken uitspreken. Op de officiële inhuldiging en een eerste beiaardconcert blijft het echter nog enkele maanden wachten., ook al krijgt de kerktoren intussen stilaan terug vorm: de bovenste lantaarn, met kerkkruis en vlag en vergulde bol, is al opnieuw zichtbaar en ook de uurplaten zijn inmiddels weer aangebracht (al is het uurwerk nog niet actief). Thans staat nog de verdere renovatie van de toren en het dak op het programma. Op de ene kant van het dak liggen al nieuwe leien, de rest komt nog aan de beurt. Volgens de oorspronkelijke planning zou de restauratie van de centrumkerk volledig afgewerkt zijn in het voorjaar van 2025 maar ingevolge de aanhoudende regen in de voorbije eerste helft van dit jaar zal die datum waarschijnlijk niet gehaald worden.