Herdenking 80 jaar bevrijding in Brakel

Gisterenavond had in de kerk van Nederbrakel op het marktplein de herdenking plaats van 80- jaar bevrijding.

Vooreerst werd een woordje geschiedenis gebracht door Ludwig De Temmerman ( tekst Herbert De Bisschop) na het voorwoord van burgemeester Stefaan Devleeschouwer –   hoe de geallieerden zich een weg baanden in Europa sinds 6 juni 1944 -Normandië en uiteindelijk onze contreien bereikten begin september 1944.

Er was de massale Duitse terugtrekking en de bevrijding door de Engelsen en Amerikanen. Vervolgens was er het digitaal verhaal van André Vandenhaute die tijdens de bevrijding bij de witte brigade was. Hij vertelde o.m. hoe ze een vrachtwagen met wapens konden overmeesteren in de Neerstraat. Tevens konden Duitse krijgsgevangen worden gemaakt ( buurt Oorloge – Kleiberg).

Tevens waren er Duitsers die van de Kleiberg richting Elst – Michelbeke- St.-Goriks trokken en zo achter de eerste Engelse bevrijders terecht kwamen.   Ter hoogte van de hoek Meire / Meileveld / Ledebergstraat (Zottegem)  slaan terugtrekkende Duitsers in paniek en schieten op de omstaanders. Vier burgers worden gedood. Ter hoogte van de ‘Luchtbal’ worden de Duitsers door een Engelse tank/vlammenwerper opgewacht. Het komt tot een confrontatie, waarbij auto’s met Duitse soldaten en munitie uitbranden. 

Er werd een bloemstuk neergelegd  aan het monument naast de kerk  door André Vandenhaute en een glaasje gedronken op 80 jaar bevrijding. Beiaardier Geert Stubbe zorgde voor de nodige beiaardklanken.