Hilde Meerman-D’Hose – echtgenote van gewezen N-VA-kopstuk – op lijst van UP

Geraardsbergen. Hilde Meerman-D’Hose – echtgenote van Filip D’Hose – staat met de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober op de lijst van Uitgesproken Politiek (UP). Ze krijgt de dertigste plaats toegewezen. Filip D’Hose was lang in de running voor een topplaats op de N-VA lijst, maar zijn ambities werden tijdens de officiële ledenvergadering getorpedeerd.

Hilde Meerman-D’Hose (1964) is geen onbekende in Geraardsbergen. Ze is al ruim 35 jaar als zelfstandig thuisverpleegster actief in de streek. Hilde Meerman-D’Hose stond in 2012 al eens op de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vanop de dertiende plaats haalde ze 278 voorkeurstemmen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand kandideert ze voor UP. Ze staat er op de voorlaatste plaats. De zelfstandig thuisverpleegster maakt zich vooral zorgen over de stijgende criminaliteit in Geraardsbergen.

Haar kandidatuur voor UP mag wel als een verrassing worden beschouwd, want haar echtgenote – Filip D’Hose – was vele jaren als één van de kopstukken actief binnen N-VA Geraardsbergen. Filip D’Hose was met de lokale verkiezingen van 2012 lijsttrekker voor de N-VA en haalde met 905 voorkeursstemmen een verbluffend resultaat. Daarmee stak hij met kop en schouders boven de rest van de lijst uit. De partij was met 15,7% van de stemmen goed voor vijf verkozenen.

De interne spanningen eisten hun tol. Met de gemeenteraadsverkiezingen van zes jaar geleden was er voor Filip D’Hose geen plaats op de N-VA-lijst. De partij moest een zwaar verlies van 3 zetels en 6,6% incasseren. Lijsttrekker Johan Piron haalde toen iets meer dan een derde van de voorkeurstemmen van Filip D’Hose zes jaar eerder.

D’Hose werd gerehabiliteerd en kreeg een topplaats op de lijst voor de lokale verkiezingen van volgende maand. Maar andermaal staken interne spanningen de kop op. Tijdens een officiële ledenvergadering van 9 juli werden zijn ambities gekelderd. Filip D’Hose zou geen mandaat meer ambiëren, maar zijn vrouw Hilde Meerman-D’Hose wil zich nog wel ten dienste van de Geraardsbergenaar stellen. Daarom wil ze kandideren voor het burgerinitiatief UP.

Julien Borremans