Vooruit & Groen pleiten voor onderzoek naar nieuw zwembad in centrum stad. ‘Zwemmen is een basisrecht.’

Geraardsbergen. ‘Zwemmen is een basisrecht’, vinden Vooruit & Groen. Daarom pleiten beide partijen voor een onderzoek naar een mogelijke locatie voor een zwembad in het centrum van Geraardsbergen. ‘Tegen 2030 moet ieder kind uit Geraardsbergen effectief op 12 jaar kunnen zwemmen.’

Diverse, recente onderzoeken naar de zwemvaardigheid bij kinderen en jongeren doen wel even schrikken. In Vlaanderen zijn de cijfers echt beneden alle peil en in de onderwijssector zijn de zwakke prestaties welbekend. Meerdere factoren spelen een rol: organisatie en tijd, de financiële kost en natuurlijk de nabijheid van een zwembad. In centrum Geraardsbergen was er tot 2018 een open zwembad, laagdrempelig, vlot bereikbaar zowel tijdens als buiten de schooluren.

‘De onoverdachte beleidsbeslissing om den dok op te doeken, past helaas in een tendens die we in heel Vlaanderen kunnen vaststellen: meer en meer zwembaden sluiten. Ons stadsbestuur ziet in het Gaverbad een volwaardig alternatief, maar hiermee wordt de verantwoordelijkheid van het lokale bestuur zeer gemakkelijk doorgeschoven naar de provincie’, stelt Marleen Francq, onafhankelijk kandidaat op de kartellijst Vooruit-Groen Geraardsbergen.

Zwemen in het centrum
‘Het lokaal bestuur moet in de volgende legislatuur zonder uitstel haar verantwoordelijkheid nemen. Het recht op zwemmen mag niet voorbehouden zijn aan the happy few. Kunnen zwemmen is een basisrecht en leren zwemmen gaat om zoveel meer dan om enkel het verwerven van technische vaardigheden. Door dit recht te erkennen wordt gebouwd aan een inclusieve samenleving’, vult Emma Van der Maelen van Vooruit verder aan.

‘We stellen voor om in de volgende legislatuur een onderzoek te organiseren naar een mogelijke locatie voor een zwembad in het centrum van Geraardsbergen. Dit zou voor de scholen in het centrum van de stad een grote opportuniteit kunnen betekenen. Zwemmen in de stad moet weer mogelijk worden’, gaat Emma Van der Maelen verder.

’In andere landen kunnen (en willen) overheden, op diverse niveaus, sporten in het algemeen en zwemmen in het bijzonder als een ambitie opnemen in hun beleidswerk. Waarom kan dit niet ook in Geraardsbergen? In afwachting van bijkomende zwemlocaties dient het bestuur, in overleg met de sportraad, de jeugdraad en de scholen een extra financiële impuls te geven en als ambitie te stellen dat tegen 2030 ieder kind uit Geraardsbergen effectief op 12 jaar kan zwemmen’, besluiten Marleen, Frans en Emma besluiten.

Julien Borremans

Foto v.l.n.r.: Emma Van der Maelen, Frans Paeleman en Marleen Francq