Brandweerpost Zottegem zet deuren open voor het publiek

Het is een jaarlijkse gewoonte dat binnen de brandweerzone Vlaamse Ardennen (BVLAR) telkens op drie verschillende locaties een open dag voor het grote publiek georganiseerd wordt waarbij de brandweerzone haar diensten in de schijnwerpers zet. Tegelijk is dit evenement voor geïnteresseerden dé gelegenheid om kennis te maken met verschillende aspecten qua organisatie en werking van de brandweer. Dit jaar, na Kluisbergen op 24 augustus ll. en vóór Herzele op 15 september, worden op zondag 8 september van 10 tot 18 uur bij de brandweerpost Zottegem de deuren hiervoor opengezet.

Naast een infostand rond aanwerving en opleiding en de static show waarbij alle voertuigen en ander (rollend) materieel te bezichtigen zijn, staan er op het terrein rond de brandweerkazerne aan de Meengracht eveneens doorlopend doe-activiteiten voor jong en oud op het programma alsook diverse demonstraties: om 14 uur kleine blusmiddelen, om 15 uur horizontale evacuatie, om 16 uur redding verkeersongeval, om 17 uur brand. Daarbij wordt tevens veel aandacht besteed aan brandpreventie en kunnen de bezoekers zich (laten) informeren over veiligheid in huis, mogelijke huishoudelijke en externe gevaren.

Voor de kids is er doorlopend een kinderzoektocht, het ziekenhuis demonstreert reanimatietechniek en de politie neemt deel met een stand rond nummerplaatherkenning (ANPR-camera) en bewapening. Om 11 uur wordt door het muziekkorps van de brandweer een aperitiefconcert verzorgd en gebeurt de overhandiging van een tv-toestel en een koelkast aan de plaatselijke vzw Lichtpunt (voedselpakkettenverdeling) die door de Vriendenkring van de brandweer werden aangekocht met de opbrengst van de jaarlijkse brandweerkalender.