©PixProfs

Duo-expo met Alberto Scodro op derde Open Atelierdag bij Johan Tahon in kerk Rozebeke

In een eerder NUUS-artikel kondigden wij aan dat internationaal gerenommeerd beeldend kunstenaar Johan Tahon uit Zwalm deze zomer driemaal de deuren van zijn atelier in De Tuin van Gent, zijnde de Onze-Lieve-Vrouwekerk op het Rozebekeplein in deelgemeente Rozebeke, opengooit voor het publiek. Een eerste keer gebeurde dit op zondag 14 juli ter gelegenheid van de jaarlijkse ruiterommegang aldaar, de tweede keer op O.-L.-Vrouw Hemelvaartsdag 15 augustus waarbij toen ook Peter Verhelst kwam voorlezen uit zijn gelauwerde dichtbundel ‘Zabriskie’ (waarvoor hij de Grote Poëzieprijs kreeg).

Voor de derde Open Atelierdag bij Johan Tahon wordt nu afspraak gemaakt komende zondag 8 september, tevens de jaarlijkse Open Monumentendag die ditmaal als thema ‘Routes, netwerken en connecties’ of kortweg ‘En route’ heeft. Nadat de paden van Johan Tahon en de Italiaanse kunstenaar Alberto Scodro eerder elkaar al kruisten ‘en route’ doorheen de kunstscene, komt laatstgenoemde nu speciaal bij deze gelegenheid naar Rozebeke gereisd voor een duo-tentoonstelling samen met Johan Tahon in diens kerk-atelier. De hedendaagse sculpturen van beide kunstenaars gaan er de dialoog aan met de eeuwenoude religieuze kunst en de werken van Alberto Scodro brengen het publiek dwars door de natuur, langs minerale en plantaardige elementen die doen stilstaan bij het wezenlijke van onze omgeving.

De duo-tentoonstelling is vrij toegankelijk van 14 tot 18 uur. Op bovenstaande foto (van de hand van Jan Stads) is het Vincent van Gogh-monument te zien dat Johan Tahon creëerde en dat momenteel ook nog kan bewonderd worden in zijn atelier in de kerk van Rozebeke. Eind van deze maand reist het door naar het Noord-Brabantse Zundert, de geboorteplaats van de Nederlandse kunstschilder, waar dit van Gogh-monument een definitieve plaats zal krijgen en op 28 september ingehuldigd wordt