Vijf nieuwe ereburgers in Zwalm

De gemeenteraad van Zwalm heeft eerder  vijf Zwalmenaren of personen die een aantoonbare band met Zwalm hebben, de titel van ereburger toegekend.

Vijf ereburgers die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt en mee de nationale en/of internationale uitstraling van Zwalm hebben vormgegeven door hun unieke prestaties.

De vijf ereburgers zijn Mare Van Hove, Mieke Verniest, Peter Hinssen, Marleen Denijs en postuum Hedwig Leenaert.

De plechtigheid met toekenning gebeurde gisteren tijdens een plechtigheid in De MUNK.

Elke gemeentelijke bestuursperiode van zes jaar kan het lokaal bestuur van Zwalm maximaal vijf verdienstelijke Zwalmenaren het ereburgerschap toekennen, al dan niet postuum, ofwel omdat ze bijgedragen hebben tot het welzijn of de welvaart in de gemeente, ofwel omdat ze een grote faam en aanzien verworven hebben met een Vlaamse, nationale of internationale uitstraling of dat aan de gemeente hebben gegeven vertelt burgemeester Bruno Tuybens.

Op initiatief van burgemeester Bruno Tuybens (voorZwalm) is het ereburgerschap toegekend aan (in alfabetische volgorde):

  1. Marleen Denijs, ruim 40 jaar actief als secretaris van de grootste Zwalmse vereniging SK Munkzwalm, met een grote verdienste naar de jeugdwerking toe;
  2. Peter Hinssen, internationaal gerenommeerd IT-investeerder en specialist
  3. Hedwig Leenaert (postuum), internationaal actief atleet (Olympische Spelen Rome 1960, de San Paulo corrida, …)
  4. Mare Van Hove, 13 jaar, maar toch al vier jaar actief om mensen een hart onder de riem te steken, onlangs nog voor haar zusje en kinderreuma-patiënte Niene.
  5. Mieke Verniest, de geëngageerde, laatste ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’, ook bekend van het ‘korte keten’-winkeltje de Zwalmbeekhoeve

Na discreet en bilateraal overleg met het college en alle gemeenteraadsfracties heeft de gemeenteraad van 30.05.2024 deze vijf mensen (drie vrouwen en twee mannen) unaniem het ereburgerschap toegekend.

Marleen Denijs: er zijn niet veel mensen die in één adem worden uitgesproken met een bepaalde vereniging, als Marleen en SK Munkzwalm, de grootste ledenvereniging van onze gemeente.

Marleen Denijs nam exact 40 jaar geleden een verantwoordelijkheid op zich binnen de club, voornamelijk gefocust op de jeugd.

Zonder Marleen zou SK Munkzwalm er niet uitzien zoals vandaag: een mooi onderhouden accommodatie, een bloeiende jeugdwerking en een prachtig uithangbord voor onze gemeente.

Het gaat SK Munkzwalm bovendien voor de wind: een doorlichting van de KBVB (de nationale voetbalbond) bracht het sterkst mogelijke resultaat op, en diverse ploegen, waaronder de twee volwassenenploegen (1ste en 4de provinciale), speelden dit seizoen 2023-2024 kampioen.

Peter Hinssen (° 1969) is technologie-ondernemer, keynote spreker en auteur.

Zijn jeugd bracht hij onder meer door in Louisiana en Californië (VS), terug in België studeerde hij in 1993 af als burgerlijk ingenieur elektronica aan de Universiteit Gent.

Hij geeft wereldwijd lezingen over de impact van technologie op de samenleving, doceert aan verschillende internationaal befaamde ‘business schools’, zoals de London Business School en het Massachusetts Institute of Technology, start zelf en coacht diverse start-ups in Europa en de VS, adviseur van diverse ondernemingen rond innovatie en technologie, en is auteur van diverse boeken, zoals ‘The New Normal’, ‘The Day After Tomorrow’ en ‘The Phoenix and The Unicorn’.

Hedwig Leenaert (Munkzwalm, 28 november 1931 – Horebeke, 19 juni 2017) was een Belgische atleet, die gespecialiseerd was in de lange afstand en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en veroverde zes Belgische titels.

Leenaert was eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de 20e eeuw, tot de komst van Gaston Roelants, de beste Belgische langeafstandsloper.

In 1959 verbeterde hij de Belgische records op de 5.000 m en de 10.000 m. Ook werd hij Belgisch kampioen op de 10.000 m, een titel die hij in 1960 verlengde.

In 1960 nam hij ook deel aan de Olympische Spelen in Rome, waar hij uitgeschakeld werd in de reeksen van de 5000 m. Ook verbeterde hij dat seizoen nogmaals het Belgisch record op de 10.000 m.

Mare Van Hove was 10 toen ze in oktober 2020 in de coronaperiode vele honderden mensen verraste met een theelichtje en een briefje in de bus, waarop stond geschreven: “Hou moed, met z’n allen komen we er wel”. Vergezeld van haar zusje Niene buste ze met hun bolderkar zo’n 280 briefjes en tientallen gezinnen reageerden zeer aangenaam verrast over het idee van deze tiener.

Twee jaar later kondigde ze aan om een half jaar in een boomhut te slapen, dit om aandacht te vragen voor kinderreuma, waaraan haar zusje Niene lijdt. Niene is één van de drieduizend kinderen in ons land die met deze onderschatte ziekte te maken heeft. Al dat jeugdig engagement voor het goede doel bracht haar op diverse nationale media. Keurige interviews op de radio, op de set van ‘Met Gert aan tafel’, waar ze onverstoord en klassevol haar verhaal maakte.

Vandaag is Mare 13 geworden, maar ondanks haar zeer jeugdige leeftijd tekende ze voor zo veel warmte en hoop, dat ze al jongeling in aanmerking komt om ereburger van onze gemeente te worden. Omdat ze een voorbeeld is voor vele jongeren (én volwassenen) in het positief zijn, in het geëngageerd zijn voor de medemens.

 

Mieke Verniest is sociaal geëngageerde, voltijdse boerin. In 2017 werd ze de laatste ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’, een middel om de bevolking meer voeling te laten krijgen met landbouw en de beleving op de boerderij. Ze ontwikkelde het eigen ‘Vlaamse Ardennen Varken’-ras.

Diverse televisie-initiatieven over de boerderij kregen zelfs een internationale uitstraling.

Op vraag van VLAM was Mieke het gezicht voor een campagne ‘Lekker van bij Ons’ om het Belgisch stukje varkensvlees in de kijker te zetten op alle kanalen van VTM.

Mieke is een trotse Zwalmenaar, met een sterk engagement voor de landbouw, die onze gemeente graag in de kijker zet op een positieve en lekkere manier.

De ereburgers werden gehuldigd tijdens een feestelijke ‘academische zitting’  vrijdagavond ll.