Het voltallige schepencollege van de stad Ninove heeft klacht ingediend tegen 2 mandatarissen van Forza Ninove. De mandatarissen deden ongeoorloofde uitlatingen aan het adres van een schooldirecteur, wat in strijd is met de deontologische code. Lees hier het persbericht over de klacht na.
Joost Arents: “Op dinsdag 20 augustus verspreidde Forza Ninove via verschillende mediakanalen een tekst waarin stond dat een directeur van een Ninoofse stedelijke basisschool een beschadigingscampagne tegen hen was gestart. Die communicatie gebeurde door kopstukken van de partij, die ook in de gemeenteraad van Ninove zetelen.
In de tekst wordt de schooldirecteur door een kopstuk verweten dat hij ingaat tegen de deontologische code van het stadspersoneel. Maar door de directeur bij naam en titel te noemen, menen wij dat het Forza-gemeenteraadslid echter zélf ingaat tegen artikel 33 van de deontologische code voor lokale mandatarissen: Lokale mandatarissen onthouden zich in het openbaar, dus ook in openbare raads- en commissievergaderingen, van negatieve uitlatingen over individuele personeelsleden.
In plaats van de procedure te volgen en bij een vermoeden van een overtreding de algemeen directeur van de stad te contacteren, gingen de raadsleden in tegen de regels door de vermoedens onmiddellijk publiek te maken. Hierdoor werd een personeelslid publiekelijk aan de schandpaal genageld. Als college vinden we dit schandalig en verwerpelijk, waardoor we unaniem een klacht hebben ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad, wegens inbreuk op de bepalingen van de deontologische code van lokale mandatarissen. We vragen om de deontologische commissie bijeen te roepen. Ook willen we benadrukken dat we als bestuur verder het vertrouwen behouden in de directeur. We bedanken ook de ouders en teamleden voor de hartverwarmende steunbetuigingen aan de directeur. Hij verdient dit niet. We vragen dan ook dat Forza Ninove publiekelijk haar verontschuldigingen aanbiedt aan de directeur.”
Reactie Forza Ninove
Guy D’Haeseleer: “Dit is de wereld op zijn kop. De directeur heeft bewust PUBLIEKELIJK leugenachtige beweringen de wereld ingestuurd om onze partij te schaden. Iemand die publiek politieke stellingen inneemt, dan nog kwakkels van formaat, kan een publiek antwoord verwachten.
De schade voor onze partij liep op elke dag dat deze leugens niet werden ontkracht. Er werken honderden mensen in het onderwijs. Het was onze plicht, ten aanzien van deze mensen, om de leugens van de directeur recht te zetten. We hadden echt geen tijd om te wachten tot er ergens rond nieuwjaar een rapportje zou verschijnen. Niet reageren zou de indruk wekken dat de leugens van de directeur waarheid zouden bevatten.
Er kan dan ook geen enkele sprake zijn van excuses en de klacht van het schepencollege kadert enkel maar in hun streven om mijn partij zoveel als mogelijk te schaden. Het is ook een middel van de voorzitter van de gemeenteraad om aandacht te trekken.”