Geraardsbergen. Door niet in te tekenen op het aanbod van de Watergroep om gratis waterpunten voor drinkwater te plaatsen, heeft Geraardsbergen volgens N-VA een belangrijke kans gemist. ‘In een tijd waarin duurzaamheid en kostenbesparing centraal staan, had de stad haar inwoners een waardevol geschenk kunnen bieden’, laten Karel De Moyer, Jeremy Snoeck en Jarne Rouckhout weten.
De N-VA’ers pleiten voor een concreet plan om in de volgende legislatuur 25 drinkwaterpunten over alle deelgemeenten van Geraardsbergen aan te bieden. Daarnaast zouden er nog eens 10 extra waterpunten moeten komen op strategische punten zoals Adriaansstadion, Sporthal De Veldmuis, het Skatepark, de top van de Muur en Jeugdhuis De Ressort. ‘Elk van deze waterpunten biedt inwoners de mogelijkheid om gratis drinkwater te tappen, wat gezinnen jaarlijks honderden euro kan besparen’, laat Karel De Moyer weten.
‘Voor jongeren, sportclubs en jeugdverenigingen betekent dit een directe toegang tot betaalbaar en makkelijk beschikbaar drinkwater, zonder de extra kosten van flessenwater tijdens activiteiten’, aldus Jarne Rouckhout. Daarmee willen de N-VA’ers de duurzaamheid van dit initiatief beklemtonen. ‘Door over te schakelen op herbruikbare drinkbussen en kraanwater verminderen we niet alleen de kosten, maar zetten we ook in op de afbouw van de uitstoot van CO2.’
Gemiste kans
‘De Watergroep heeft een stevig en betrouwbaar kraanwatertappunt ontwikkeld, dat voldoet aan de strengste kwaliteitseisen. Het water in de leidingen wordt meerdere keren per dag ververst, zodat het getapte water altijd vers en van hoge kwaliteit is. Deze buitentappunten worden in samenwerking met steden en gemeenten geïnstalleerd op strategische plaatsen zoals langs fiets- en wandelroutes, speelpleinen, sportterreinen en parken’, aldus Jeremy Snoeck.
‘Gemeenten kregen de kans om gratis een buitentappunt aan te vragen, maar Geraardsbergen liet deze mogelijkheid onbenut. In andere steden en gemeenten – zoals Lierde en Galmaarden – zijn er in totaal meer dan 100 tappunten geplaatst, die de lokale bevolking toegang bieden tot vers drinkwater op publieke plaatsen zoals speelpleinen, sportvelden en parken’, Geeft Karel De Moyer nog mee.
De voordelen van kraanwater
‘De voordelen van het nuttigen van kraanwater zijn legio: zo is kraanwater milieuvriendelijk, want er wordt op plastic flessen en transport bespaard. Het is altijd beschikbaar, veilig en kwaliteitsvol. Kraanwater voldoet aan strenge regels en controles, waardoor het veilig is om te drinken en vrij van schadelijke stoffen. Water is een kostbare bron, essentieel voor het leven. Het is goed om stil te staan bij het complexe proces van winning, zuivering en distributie dat nodig is om drinkwater tot bij ons te brengen.’
Julien Borremans
Foto, v.l.n.r.: Jeremy Snoeck, Karel De Moyer en Jarne Rouckhout