Algemene brandoefening in Brakel-Zegelsem

De oefening had plaats op een boerderij langs Leierwaarde 27-29. Kapitein Rudy Sadones van brandweerpost leidde de oefening. Verder namen er mensen van de lokale politie en VITA ambulancediensten deel. Acht  brandweerposten verleenden de hulpverlening daartoe.

Kapitein Rudy Sadones: “Deze locatie is dan ook een geschikte uitvalsbasis voor een oefening. Als thema voor de oefening werd  een illegale stokerij ingericht.Daar ontstaat brand ten gevolge van een inwendige ontploffing. Om de oefening zo getrouw mogelijk weer te geven werd toneelgroep en vzw Oude Zakken Arcadia uit Horebeke bereid gevonden om als daders/ slachtoffers te figureren. De afgelegen ligging t.o.v. de openbare weg geeft ons de problemen met watervoorraad waardoor een bijkomende tankwagen uit Kluisbergen zorgt voor een bijkomende watervoorraad.

Op de boerderij zijn ook een aantal chemische producten opgeslagen wat voor de nodige voorzichtigheid moet zorgen.

Net als heel veel gebouwen bestaat het dak uit asbesthoudende platen.Om de nodige veiligheid van onze brandweermensen te waarborgen wordt het Rehah team van Sint Lievens Houtem ook opgeroepen.

De medewerking van ziekenwagendienst Vita uit Brakel alsook de lokale politie van Brakel zorgt voor een getrouwe weergave van de oefening. Bijkomend werden ook een aantal dieren uit een stal naar buiten gebracht waardoor dit een bijkomende opdracht vormt voor de brandweermensen.

De bewoners uit Leierwaarde werden d.m.v. een brief in kennis gesteld van deze oefening om geen paniek te veroorzaken.

Een 35 tal brandweermensen nemen deel aan deze oefening aangevuld met een 15 tal vrijwilligers van de toneelgroep uit Horebeke.” De Horebekenaren waaronder Angelo Vercamst, Bart Van der Linden, Indra en Iebe Van Der Beken en Tuur Glorieux vonden het een mooie ervaring. Burgemeester Stefaan Devleeschouwer kwam eveneens de oefening volgen.

Boerderij met historiek

Ludwig De Temmerman: “De boerderij op  Leierwaarde 27 heeft een lange geschiedenis. Het was de woonplaats van de Frankische heerser Sigulfus of Singulfus, waarvan de naam Zegelsem is afgeleid. De heer schonk zijn eigendom aan de abdij van Lobbes, gelegen aan de Samber in Henegouwen. Daar werd dan een kapittel van kanunniken opgericht  ten einde de wereldse belangen van de abdij te behartigen. De abdij bezat zeer veel gronden in de hele streek, maar ook twee watermolens, de Perlinkmolen, in Zegelsem-Elst en de molen van Holderbeke in Lierde. Ze werden al vermeld in 868-869 in de descriptio van de abdij.” 

Enkele sfeerbeelden van de oefening

Meer foto’s via facebook NUUS BRAKEL