Voormalig voorzitter N-VA Geraardsbergen Gabriël Schaut op lijst van Het Alternatief

Geraardsbergen. Voormalig voorzitter van de lokale afdeling N-VA Geraardsbergen Gabriël Schaut zal met de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober op de lijst van Het Alternatief staan. Gabriël Schaut: ‘Ik kan me niet meer vinden in de gang van zaken binnen de lokale afdeling.’ Aldo Van der Auwera – plaatselijke voorzitter van N-VA – reageert.

Gabriël Schaut was aanvankelijk ondervoorzitter van N-VA Geraardsbergen. Maar na de rampzalige verkiezingen van 2018 – waarbij de partij terugviel van vijf naar twee zetels – trokken enkele kopstukken de deur achter zich dicht. De toenmalige ondervoorzitter, Gabriël Schaut, nam het roer in handen, waardoor de lokale afdeling van de totale implosie werd gered.

Begin dit jaar werd binnen N-VA Geraardsbergen een nieuw bestuur verkozen, met enkele nieuwe gezichten. Aldo Van der Auwera werd de nieuwe voorzitter van de plaatselijke afdeling. Hij is manager in een bedrijf en al ruim veertien jaar actief in de partij.

Maar de oude demonen bleven binnen het nieuwe bestuur de kop opsteken. De lijstvorming verliep bijzonder woelig. Filip D’Hose kreeg geen plaats meer op de lijst (zie link onderaan). Hilde Meerman-D’Hose – echtgenote van Filip D’Hose – week uit naar UP, waar ze met de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober op de lijst zal staan.

Gabriël Schaut kan zich niet vinden in de manier hoe Filip D’Hose binnen de N-VA werd afgeserveerd en verkoos om de partij te verlaten. Hij onderschrijft volmondig het 10-puntenprogramma van de lokale Geraardsbergse lijst Het Alternatief. Maar hij blijft tegelijkertijd loyaal aan de strijd voor meer Vlaamse zelfstandigheid en confederalisme die door N-VA Nationaal gevoerd wordt.

N-VA reageert
Voor Aldo Van der Auwera – voorzitter N-VA Geraardsbergen – is het duidelijk: ‘We willen geen afbreuk doen aan de inzet van bestuursleden die mee bouwen aan een beter Geraardsbergen.  Dat dit soms tot pittige discussies binnen onze fractie kon leiden, is niet meer dan normaal en toont ook ieders sterke betrokkenheid aan. Maar hoe sterk meningen mogen en moeten verschillen, uiteindelijk is het de consensus die het binnen een democratische organisatie als N-VA haalt.’

‘Volgens de vertrouwde gezichten van N-VA Geraardsbergen slaagde het nieuwe bestuur erin om een nieuwe dynamiek te creëren. We hebben alle troeven om verder de bouwen aan de welvaart van deze stad. Wij engageren ons voor een project en niet tegen personen of partijen.’

Julien Borremans

Lees ook:

Hilde Meerman-D’Hose – echtgenote van gewezen N-VA-kopstuk – op lijst van UP