80 jaar bevrijding: Lezing over luchtoorlog boven Zottegem

80 jaar geleden vond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van Zottegem plaats en door de Oud-strijders en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem wordt deze gebeurtenis herdacht met een gevarieerd en educatief programma waarvan de apotheose komend weekend doorgaat. In een volgend NUUS-artikel zult u meer info kunnen lezen over de verschillende activiteiten op zaterdag 21 en zondag 22 september. Aan de vooravond daarvan wordt eerst nog op donderdag 19 september een lezing gehouden over ‘De luchtoorlog boven Zottegem’.

Voor velen blijft de oorlog in de lucht tijdens de WO II nog een minder bekend gegeven maar niet voor Cynrik De Decker die reeds sinds zijn studententijd de Belgische luchtvaartgeschiedenis bestudeert  en al heel wat publicaties rond dit onderwerp verzorgde. Als voorzitter van Luchtvaartgeschiedenis.be werkt hij aan een online inventaris van de rijke Belgische luchtvaarthistorie en leverde hij de expertise voor de toevoeging van een aantal vliegtuigen en ander luchtvaarterfgoed op de Vlaamse Topstukkenlijst.  Als onderzoeker bij Bom-Be brengt hij gebieden in kaart waar nog niet-ontplofte munitie kan aangetroffen worden. Verder interviewde hij talloze oud-vliegeniers en hun families en verrichtte hij samen met de werkgroep Bahaat (Belgian Aviation History Association Archaeology Team) veldwerk naar verloren gewaande vliegtuigwrakken in Vlaamse bodem.

De rode draad doorheen de voordracht van Cynrik De Decker wordt gevormd door de ‘avonturen’ van drie jongelui uit de regio – twee Zottegemnaren en een Herzelenaar – die erin slaagden uit bezet België te ontsnappen en die als piloten in de rangen van de Britse Royal Air Force gingen deelnemen aan te strijd voor de bevrijding. Dertig jaar geleden interviewde hij de enige overlevende van hen, de families van de andere twee deelden hun herinneringen en foto’s. Aan de hand hiervan zal Cynrik De Decker de  luchtoorlog boven Zottegem en Zuid-Oost-Vlaanderen schetsen en vertellen over de bommenwerpers en jachtvliegtuigen die in onze regio neerstortten en waarvan later de wrakken terug werden opgegraven. Zijn lezing begint om 19 uur in het Educatief Centrum Beisloven, waar overigens ook enkele originele stukken van een neergestort Duits vliegtuig zullen tentoongesteld worden. De toegangsprijs bedraagt 10 euro (een gewone consumptie inbegrepen).