Nieuw traject tussen station Scheldewindeke en station Balegem dorp op de F417

Poststraat wordt fietsstraat

De voorbije jaren werkte de Provincie samen met de gemeente Oosterzele, Infrabel, NMBS en de Vlaamse overheid aan verschillende deeltrajecten op de fietssnelweg F417 tussen Gent en Zottegem. De fietssnelweg loopt over het grondgebied van Oosterzele over een lengte van 9,5 kilometer. Daarvan is nu al 5,5 kilometer gerealiseerd. Het gaat om een traject vanaf de grens met Zottegem (Elene) tot het station van Balegem-Dorp en een tracé van aan het station van Scheldewindeke tot de Schellaertweg in Moortsele. Nu wordt het tussenliggende traject van in totaal 2,4 km aangepakt in twee verschillende fases.

In een eerste fase wordt de Poststraat in Balegem omgevormd tot fietsstraat. Later volgt de aanleg van een nieuw stuk fietssnelweg. Dat zal parallel lopen aan de spoorweg tussen Sint-Martensdries in Balegem en de Stationsstraat in Scheldewindeke. De overweg aan t’ waterrad word gesloten en de overweg aan Turkenhoek word opgewaardeerd tot oversteekplaats voor fietsers, landbouwvoertuigen en nood voertuigen.

Poststraat wordt fietsstraat

Het ontwerp en bestek voor het 1 km lange stuk fietssnelweg werd goedgekeurd op de provincieraad van september. De Poststraat wordt omgevormd tot een fietsstraat. In een fietsstraat is gemotoriseerd verkeer welkom, maar geldt er een inhaalverbod. De toegelaten snelheid is er bovendien beperkt tot 30 km per uur.

Ook twee korte stukken van de Sint-Martensdries en Houte worden omgevormd tot fietsstraat. In de Sint-Martensdries wordt later de aansluiting gemaakt met het nieuw aan te leggen stuk fietssnelweg richting Scheldewindeke. De fietsstraat in Houte zorgt voor de aansluiting met het gerealiseerde fietssnelwegtraject dat parallel loopt met de spoorweg richting Zottegem.

Er wordt gekozen voor een verkeersveiliger, aangenamer en klimaatrobuuster ontwerp. Het wegdek in de Poststraat wordt vernieuwd, er komen verschillende asverschuivingen waarin straatbomen en openbaar groen worden opgenomen, en de parkeervakken zullen worden uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal. Ook de schoolomgeving wordt hierdoor veiliger.

De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op 540.156,10 EUR inclusief btw. Het deel dat gefinancierd wordt door de provincie Oost-Vlaanderen wordt geraamd op 160.198 EUR. De Vlaamse overheid betaalt een even groot aandeel door middel van het Kopenhagenfonds voor fietssnelwegen. De gemeente Oosterzele staat in voor het overige deel van de financiering. De werken starten in het voorjaar van 2025.

Goed nieuws voor fietsers

Het staat vast dat de voltooiing van beide deeltrajecten in Balegem en Scheldewindeke een grote meerwaarde zal zijn voor zowel pendelaars, scholieren en recreatieve fietsers op weg tussen Zottegem, Oosterzele en Melle. Voor het deel tussen Moortsele, Landskouter en Melle zijn de plannen in voorbereiding om de fietssnelweg er op termijn ook door te trekken.

In Melle takt de F417 aan op de F2 (Gent – Brussel) en de F44 (Gent – Mechelen). Via deze route kunnen fietsers in de toekomst zelfs tot het centrum van Gent fietsen, goed voor een totale afstand van 24 kilometer tussen Gent en Zottegem.