Zottegem stelt zijn belangrijke rol in handschoennijverheid in de kijker

De stad Zottegem organiseert een tentoonstelling waarbij het zijn belangrijke rol in de handschoennijverheid in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen in de kijker stelt. Tal van prachtige stukken worden tentoongesteld op verschillende locaties in Zottegem tijdens een pop-up tentoonstelling.

Schepen van Erfgoed en Cultuur Lieselotte De Roover (CD&V) licht toe: “De definitieve introductie van de handschoennijverheid in Zottegem, en bij uitbreiding in Vlaanderen, ontstond aan het einde van de 19de eeuw. Een zakenman vond in het klooster van Sint-Maria-Oudenhove gehoor om handschoenen te naaien en persten. De fabrikant zorgde voor de nodige machines en het leder, de thuiswerksters deden de rest. De werkwijze sloeg aan en al snel volgden anderen het goede voorbeeld. De handschoennijverheid kende een grote opmars in de streek en vestigde zich niet alleen in Sint-Maria-Oudenhove, maar ook in Zottegem, Nederbrakel, Erwetegem …”

Van ambacht tot tentoonstelling

“Sint-Maria-Oudenhove bleef echter de bakermat van de handschoennijverheid, met families als Schollaert, Verbruggen, Van Liefde en Van Der Linden”, gaat Lieselotte De Roover verder. “Het is dankzij de familie Schollaert uit Sint-Maria-Oudenhove dat we kunnen uitpakken met een prachtige tentoonstelling rond de handschoennijverheid in onze regio. De tijdelijke tentoonstelling in het Centrum voor Streekgeschiedenis, brengt het materiaal tot bij onze Zottegemnaren en toeristen. Ook in het Administratief Centrum Sanitary en in de bibliotheek, die binnenkort de deuren opent, zijn stukken te bewonderen. Een niet te missen glimp in het verleden!”

Praktisch

De tentoonstelling is te bewonderen tot al zeker het einde van dit jaar op volgende locaties:

  • Centrum voor Streekgeschiedenis, Markt 1 in Zottegem
  • Administratief Centrum Sanitary, Gustaaf Schockaertstraat 7 in Zottegem
  • Bibliotheek, Kasteel van Egmont in Zottegem
  • Bezoekers vinden een gratis brochure op elke locatie. Deze is ook online te raadplegen op de pagina van het info-artikel geschreven door Danny Lamarcq via zottegem.be/handschoennijverheid.