Glazen paviljoen brengt eerbetoon aan coronaslachtoffers en hulde aan zorgverstrekkers

Geraardsbergen. Net voor het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in de Gasthuisstraat en vlak tegen de stedelijke academie is Het Paviljoen ingehuldigd. Het gaat om een kunstzinnige ontmoetingsplek waar verbinding, ontmoeting en solidariteit centraal staan. Het glazen paviljoen is tevens een eerbetoon aan alle slachtoffers van de coronapandemie en brengt een hulde aan alle zorgverstrekkers die hun leven in de weegschaal legden om en dam op te werpen tegen de dodelijke pandemie.

Spoedarts Nico Rooselaer bracht met een ontroerende getuigenis de moeilijke, harde en langdurige strijd van vele zorgverstrekkers in beeld: ‘Door goed samen te werken, hebben we heel wat bereikt.’

De plek waar Het Paviljoen staat is dan ook symbolisch gekozen. Het is niet zomaar een standbeeld of een herdenkingsplaats, wel een buitenlocatie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, wat tijdens de coronapandemie totaal onmogelijk was.

Uit vier ontwerpen, koos een werkgroep voor de inzending van architectenbureau ODA. Aanvankelijk was het al een ontmoetingsruimte. Er werden alleen bankjes, een tafel en een glazen zadeldak aan toegevoegd.

Burgemeester Ann Panis benadrukte dat het kunstwerk symbool staat voor het vele lijden, maar ook voor de hoop. Ook in Geraardsbergen vielen slachtoffers van de pandemie. Het blijft dus een plaats waar verbinding centraal staat.

Op de foto, v.l.n.r.: dokter Patrick De Baets, ASZ-voorzitter en Aalsters burgemeester Christoph D’haese en burgemeester Ann Panis

Julien Borremans