Na een lange periode van restauratie zijn de 49 beiaardklokken, waarvan een 20-tal nieuw gegoten, nu allemaal terug in Zottegem en hangen ze op hun plaats in de beiaardtoren. Naar aloude traditie werden (vooral de nieuwe) klokken vorige vrijdag gezegend door deken Emmanuel Vidts. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Evelien De Both (N-VA), schepen van Kerkfabrieken Leen Goossens (CD&V) en een groep genodigden die betrokken zijn bij de restauratie van de beiaard en de beiaardtoren.
“Consulent-beiaardier Marc Van Eyck, die de restauratie van de beiaard begeleidt, gaf een overzicht van het ontstaan en uitbreiding van de Zottegemse beiaard”, duidt Jean-Marc Cosyns. Hij is penningmeester bij de Kerkfabriek Zottegem-Centrum. “In 1750 leverde Du Mery 20 klokken. Over de jaren heen kwamen er klokken bij vervaardigd door Michaux en Van Aerschodt, en vooral door Petit & Fritsen. Sinds de huidige restauratie hangen en nu ook klokken gegoten door de Koninklijke Eijsbouts. De heer Van Eyck zei ook dat Zottegem fier mag zijn op zijn beiaard want na de restauratie is het de best klinkende beiaard in de ruime omgeving. Gebruik makend van de grote ervaring van de restaurateur en van de modernste technieken, werd er getracht om alle beiaardklokken te laten klinken volgens het timbre van de Du Mery klokken van 1750.
Schepen Leen Goossens (CD&V) benadrukt dat de stad tevreden en fier is dat de beiaard gerestaureerd is en dat de herstelling van de beiaardtoren bijna afgewerkt is. “Zij herinnerde zich dat dit één van de eerste dossiers was die op haar bureau belandde toe ze 12 jaar terug schepen van kerkfabrieken werd”, aldus Jean-Marc Cosyns. “Zij kijkt uit naar het moment dat de gerestaureerde iconische kerktoren en beiaard in hun totaliteit zichtbaar zijn. Zij dankte, namens de stad, de kerkfabriek van Zottegem-Centrum, die gedurende al die jaren dit zwaar restauratiedossier behartigd heeft. En dit met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap en van de stad Zottegem tot een goed einde zal brengen.”
Na deze toespraken lichtte Deken Emmanuel Vidts de zin en betekenis van de zegening der klokken in een kerkgebouw toe. “Vervolgens vond er in de kerk een korte liturgische plechtigheid plaats. Voor het eigenlijke zegeningsgebed begaf de deken zich naar het bovenste gedeelte van de stelling. Daar had ook een delegatie van de genodigden zich verzameld om de zegening van de klokken bij te wonen”, licht Jean-Marc Cosyns toe. “Na de zegening bespeelde de consulent-beiaardier de beiaard. En zo weerklonk , voor het eerst na de restauratie, de beiaard over de Markt en de stad. De overige aanwezigen kregen ook de kans om de beiaard van dicht bij eens te gaan bezichtigen. Deze plechtigheid en het bezoek aan de beiaard maakten indruk op de aanwezigen. Deze impressies waren bijgevolg het onderwerp van gesprek tijdens de afsluitende receptie.”
Lees ook