Renovatiefase Kunstacademie afgerond, restauratie Sint-Machariuskapel van start

In Geraardsbergen werd in een volgende fase de renovatie van de zijgevel van de Kunstacademie afgewerkt, en werd van start gegaan met de restauratie van de Sint-Machariuskapel. De kapel is een onderdeel van de site van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwhospitaal, dat nu een bloeiende Kunstacademie huisvest.

De renovatie van het schrijnwerk aan de kant van de Kattestraat is zo goed als voltooid. De zijgevel van de Kunstacademie is terug uit de steigers. De aannemer legt momenteel de laatste hand aan het herstel en schilderen van het schrijnwerk en het plaatsen van dubbel glas.
De totale kostprijs bedraagt 425.000 euro. Het lokaal bestuur krijgt voor dit project Vlaamse subsidies, zowel van het Agentschap van Infrastructuur in het Onderwijs (Agion) als van Agentschap Onroerend Erfgoed, voor een totaal bedrag van 265.000 euro. Dat brengt de netto kosten op 160.000 euro.

Op 16 september startte ook de restauratie van de voorgevel van de Sint-Machariuskapel. De gevel wordt gereinigd en grondig aangepakt. Deze werken zijn noodzakelijk omdat delen van de gevel onstabiel zijn en dreigen in te storten. De kostprijs zal 230.000 euro bedragen.

Ook voor deze werken krijgt de stad een Vlaamse subsidie van Agentschap Onroerend Erfgoed, voor een bedrag van ruim 112.000 euro. Na deze werken zal de voorgevel van deze kapel, een parel die dateert van 1672, opnieuw in al haar glorie bewonderd kunnen worden.