Ontmoetingscentrum “De Plussje” feestelijk geopend te Sint Maria Lierde.

Op 27 september 2024 werd het nieuwe ontmoetingscentrum “De Plussje” feestelijk geopend aan de Dorpstraat 69 in Sint-Maria-Lierde. Burgemeester Jurgen Soetens verwelkomde de vele aanwezigen en benadrukte in zijn toespraak het belang van het OC als ontmoetingsplek voor activiteiten voor zowel jong als oud.

Schepen van Cultuur Katelijne Scheirlinck schetste de geschiedenis van de locatie, waar vroeger een jongensschool stond. Na de sluiting in van de school 1972 werd het gebouw gebruikt door verschillende verenigingen, maar de verouderde staat leidde tot de beslissing van het gemeentebestuur om een nieuw, modern en toegankelijk centrum te bouwen. De plannen voor de bouw werden in september 2019 goedgekeurd. Architectenbureau BECO en Algemene Bouwwerken Sadones hebben samen het prachtig project gerealiseerd.

Het nieuwe gebouw omvat twee zalen met een totale capaciteit van 210 personen. Op het gelijkvloers is er een grote zaal met terras en op de eerste verdieping een vergaderzaal. Het gebouw is volledig toegankelijk voor mindervaliden dankzij een hellend vlak als inkom en een lift om de vergaderzaal te bereiken. Het gebouw beschikt beschikt tevens over moderne voorzieningen zoals een opwarmkeuken, vloerverwarming op de begane grond, en zonnepanelen.

Het project kostte in totaal om en bij de 1.761.000 euro (inclusief 21% btw). Schepen Scheirlinck bedankte alle betrokkenen zoals architecten, aannemers, gemeentepersoneel maar ook de omwonenden voor hun geduld tijdens de bouwperiode.

De naam “De Plussje” werd door het college van burgemeester en schepenen gekozen uit 79 voorstellen, afkomstig van 64 inzenders. Kenneth de Geeter en Carine D’Hose, zonden beiden dezelfde naam in, zei het met een iets andere schrijfwijze, dewelke uiteindelijk werd gekozen.

Na de onthulling van de gedenkplaat in de inkomhal konden de aanwezigen op de tonen van de accordeonmuziek van Mario Punk en bij een hapje en een drankje gezellig napraten en dagdromen over wat het centrum zou kunnen betekenen voor hun vereniging. Tevens was er de mogelijkheid om het nieuwe ontmoetingscentrum volledig te verkennen. Met alles wat we van de aanwezigen hoorden zijn we er nu al van overtuigd dat “De Plussje” veelvuldig zal gebruikt worden en de place to be zal worden voor vele clubs en verenigingen.