Muurschildering van Case Maclaim in Steenhuize: Een Eerbetoon aan Vrijwilligers

In het rustige dorpje Steenhuize, dat deel uitmaakt van de gemeente Herzele, is een nieuwe blikvanger toegevoegd aan het straatbeeld. Op de muur van de volleybalclub De Griffoenen prijkt nu een indrukwekkende muurschildering, geschilderd door de internationaal erkende Duitse kunstenaar Case Maclaim. Het kunstwerk is meer dan alleen een decoratieve toevoeging aan de wijk; het is een eerbetoon aan de vrijwilligers die een cruciale rol spelen in het sociaal-culturele leven van de gemeenschap.

De naam Case Maclaim, of Andreas von Chrzanowski, is geen onbekende in de wereld van street art. Hij heeft wereldwijd naam gemaakt met zijn unieke stijl, waarin hij realisme combineert met dynamische, vaak in beweging zijnde, menselijke figuren. Zijn handelsmerk is het gebruik van handen in zijn composities, een krachtig symbool dat hij in Steenhuize ook naar voren brengt. In deze specifieke muurschildering zijn de handen meer dan alleen visuele elementen: ze symboliseren “commitment” in de Amerikaanse Gebarentaal. Dit is een directe verwijzing naar de toewijding van vrijwilligers in het dagelijks leven van de lokale gemeenschap.

Het belang van vrijwilligers

De muurschildering is een eerbetoon aan de onmisbare vrijwilligers die dag in, dag uit ondersteuning bieden aan jeugd-, sport-, en ouderenverenigingen in Steenhuize en daarbuiten. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van veel lokale organisaties. Ze geven hun tijd en energie om activiteiten mogelijk te maken, zonder daarvoor een materiële beloning te verwachten. Dit kunstwerk herinnert de inwoners van Steenhuize eraan hoe waardevol deze vrijwilligers zijn voor de gemeenschap.

Heidi Knop, schepen van Cultuur in Herzele, benadrukte bij de onthulling van de muurschildering het belang van dit project. “We zijn trots dat we Case Maclaim hebben kunnen uitnodigen om dit werk te realiseren. Hij is een pionier op het gebied van realistische street art en een kunstenaar die wereldwijd wordt erkend. Het is niet alleen een eer voor onze gemeente, maar ook een erkenning van het belang van vrijwilligerswerk.”

2

Internationaal talent voor lokale waarden

De keuze voor Case Maclaim was volgens Knop niet zonder reden. Hoewel er enige kritiek kwam op het inschakelen van een internationale kunstenaar in plaats van een lokale, verdedigt ze deze beslissing krachtig. “De keuze voor Case Maclaim is gebaseerd op zijn uitzonderlijke talent en wereldwijde erkenning. Het inhuren van een kunstenaar van zijn kaliber verhoogt de artistieke waarde van ons publieke domein en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor zowel bewoners als bezoekers,” legt ze uit.

Het project is een samenwerking met All About Things, een organisatie die gespecialiseerd is in grootschalige kunstprojecten. Ze zijn onder meer bekend van The Crystal Ship in Oostende, een groot street art-festival dat internationaal aanzien geniet. Met deze ervaring en expertise kon Herzele rekenen op een hoogwaardig artistiek project dat verder reikt dan een eenvoudige muurschildering.

De muurschildering in Steenhuize is de derde toevoeging aan het straatbeeld van Herzele. Eerder sierden werken van Jan De Maeschalck en Joren Joshua al andere delen van de gemeente. Het kunstwerk van De Maeschalck is te zien in Sint-Lievens-Esse, terwijl werk te bewonderen is in Het Straatje van de Vrede.

Het werk van Case Maclaim

Case Maclaim is een van de pioniers van de zogenaamde fotorealistische street art-beweging, die bekendstaat om zijn nauwkeurigheid en verbluffende details. Hij maakt vaak gebruik van handen in zijn werk om emoties en boodschappen over te brengen. De handen in zijn schilderijen symboliseren een universele taal van verbondenheid en samenwerking, elementen die centraal staan in veel van zijn werken. In zijn oeuvre speelt het menselijk lichaam een centrale rol, vaak afgebeeld in een staat van beweging die energie en kracht uitstraalt.

Naast de muurschildering in Steenhuize heeft Case Maclaim ook een indrukwekkend werk gecreëerd in Leuven, ter ere van Sanda Dia, de student die tragisch om het leven kwam tijdens een studentendoop. Dit kunstwerk toont de betrokkenheid van de kunstenaar bij actuele maatschappelijke thema’s en zijn vermogen om zijn kunst te gebruiken als een middel voor reflectie en dialoog.

Lokale reacties en toekomstige plannen

Niet alleen het gemeentebestuur, maar ook de lokale gemeenschap is enthousiast over het project. Dirk Van De Putte en Carl De Braeckeleer, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van volleybalclub De Griffoenen, zijn trots dat hun muur is gekozen voor dit eerbetoon aan vrijwilligers. “Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een vereniging, voor een club. We hopen dat deze kunstinstallatie de waardering voor onze vrijwilligers vergroot en een bron van inspiratie vormt voor iedereen,” laten zij weten.

Hoewel sommige stemmen opgingen voor het betrekken van lokale kunstenaars bij het project, benadrukt schepen Knop dat dit initiatief deel uitmaakt van een bredere strategie om kunst en cultuur in de regio te bevorderen. “Lokale kunstenaars zijn zeker niet uitgesloten van toekomstige projecten. Deze muurschildering is slechts een eerste stap,” zegt ze. Met deze visie wil Herzele de komende jaren meer ruimte bieden aan kunstenaars, zowel lokaal als internationaal, om hun stempel te drukken op het culturele landschap van de gemeente.

De muurschildering van Case Maclaim in Steenhuize is een krachtig visueel statement dat de kernwaarden van de gemeenschap belichaamt. Het toont de kracht van kunst als middel om de betrokkenheid en toewijding van mensen te eren en te waarderen.