Zandbergen. Naar aanleiding van een breuk in de waterafvoerpijp, krijgt Willy De Smet steeds water in zijn kelder. Hij verzette hemel en aarde om dit te verhelpen en trok vorig jaar aan de alarmbel. ‘Zonder succes. Het water blijft mijn kelder binnenstromen. Ik contacteerde al verschillende keren de stad Geraardsbergen om dit euvel te verhelpen. Zonder resultaat’, aldus de Zandbergenaar.
Vorig jaar liet Willy De Smet al van zich horen omdat een verstopping van een afvoerbuis voor heel wat water in zijn kelder zorgt. Het euvel raakte maar niet opgelost. ‘Een jaar later is er aan de situatie nog niets veranderd. In het totaal sleept de zaak al twee jaar aan.’
De buurman liet werken uitvoeren door graafmachines. Daardoor kwamen er twee breuken in zijn afvoerbuis die onder zijn voetpad loopt. Zijn buurman wil de zaak niet verhelpen, maar ook de stad kijkt volgens Willy De Smet de andere richting uit: ‘Ik heb de stad Geraardsbergen en de verschillende diensten reeds meerdere malen gecontacteerd. Zonder succes. Ik stuit op een muur van onbegrip.’
De Zandbergenaar liet de breuk al vorig jaar door een expert van zijn verzekering nakijken. ‘De buis loopt deels onder het grasperk van mijn buurman en onder het voetpad. De buis is op die twee plaatsen fel beschadigd, waardoor de afvoerpijp verstopt is. Bij hevige buien stroomt er heel wat water mijn kelder binnen, waardoor ik al de brandweer heb moeten laten komen. Door het feit dat de kelder permanent vochtig is, hebben we last van geurhinder, ongedierte en schimmel.’ De stad werd in gebreke gesteld.
Privéaangelegenheid
Volgens Veerle Mertens – schepen van Openbare Werken – is het probleem een privéaangelegenheid, ‘wat aan de betrokken partij al regelmatig werd meegedeeld.’ ‘Het probleem situeert zich ter hoogte van de buur van de betrokkene. Wellicht is door het rooien en effenen van het terrein (er stonden daar sparren/bomen) de huisaansluiting van betrokkene beschadigd’, liet Veerle Mertens vorig jaar al verstaan. Uit een tweede expertise bleek dat de verzakkingen zich onder het terrein van de buren bevinden.
‘Mr. De Smet beweert dat de problemen zijn ontstaan nadat de watermaatschappij werken in de straat heeft uitgevoerd. De Watergroep heeft inderdaad in de Lindeveldstraat gewerkt, maar niet ter hoogte van het huisnummer waar mr. De Smet woont of in de buurt van zijn afvoer. De werken gebeurden verderop in de straat’, liet de bevoegde schepen vorig jaar ook al aan de redactie weten. Maar volgens Willy De Smet klopt dit verhaal niet. Op de foto’s zie je dat er wel degelijk werken werden uitgevoerd ter hoogte van het huis van De Smet.
Willy De Smet hoopt alsnog dat de stad haar verantwoordelijkheid opneemt om zijn probleem op te lossen. Tot zolang gaat hij met zijn protestactie door.
Julien Borremans