Slechts één volwaardig project: 5.000 euro voor speelnatuur Bernadetteschool Grotenberge

Onder de noemer Burgerbudget Klimaat werd door het Zottegemse stadsbestuur voor de derde keer 10.000 euro voorzien om klimaatvriendelijke initiatieven en duurzame acties in eigen stad te stimuleren. Burgers of verenigingen en scholen konden hiervoor een project voorstellen rond de thema’s vergroening & bebossing, renovatie & hernieuwbare energie, water & droogte of duurzame mobiliteit. Ditmaal werden drie projecten ingediend – vorig jaar acht – maar slechts één ervan bleek in aanmerking te komen als een volwaardig, duurzaam project en alhoewel dus het dubbele voorzien was, gaat er uiteindelijk alleen naar ‘Het blij Bernadetje in ’t groen’ van de Bernadetteschool Grotenberge 5.000 euro.

Dit project van de Bernadetteschool die buitengewoon onderwijs biedt aan kinderen met autisme en/of met leerstoornissen en leerachterstanden, heeft tot doel – ter vervanging van de verharde speelplaats – de realisatie van een ‘buitengewone’ speelnatuur voor de schoolkinderen, sportende jongeren en gezinnen die in de sociale huurappartementen in de buurt wonen. Naar het zeggen van milieuschepen Leen Goossens volstond het dat “de jury in dit project een duurzame kans zag” en daarom werd de publieke stemronde die bij de vorige edities voor 50 % in de eindbeoordeling meetelde, ditmaal niet gehouden.

Een van de andere twee projecten die ook ingediend werden, was ‘Ruimte voor zomereik Langendries’ dat een toekomstgerichte standplaatsverbetering van deze markante boom ter hoogte van De Zavelput in Sint-Goriks-Oudenhove beoogt en dat vorig jaar ook al ‘kandideerde’. Dit project kon echter slechts ontvankelijk verklaard worden mits bijkomende voorwaarden. Het derde project – eveneens vanuit Sint-Goriks-Oudenhove – rond een interactieve publieke bessentuin als ruimte en kennisportaal voor een klimaat in verandering, werd eerst ontvankelijk maar achteraf niet-ontvankelijk bevonden omdat het project, gezien de plannen rond de herontwikkeling van de site OC Sint-Goriks, niet voldoet aan het criterium dat het een langdurig effect met verankering in de tijd moet hebben.