ZiZo wil grotere rol voor Zottegemse wijkagenten en pleit voor politie op de fiets

Als onderdeel van een strategie om onveiligheid tegen te gaan, wil burgerpartij ZiZo een grotere rol voor de Zottegemse wijkagenten en pleit ze ook voor de aanwezigheid van politie op de fiets. “Het voorkomen van criminaliteit is de beste strategie om onveiligheid tegen te gaan. Een sterk middel hierbij is nabije politie”, licht ZiZo-kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen Chantal Praet (zie foto) toe.

“Politiemensen van een fietsbrigade en wijkagenten op het terrein zijn gemakkelijk aanspreekbaar en vlot inzetbaar in autoluwe zones en onze centra”, gaat Chantal Praet verder. “Ze worden ook sneller en meer geïnformeerd over wat er gebeurt op straat of achter hoekjes en kanten. Ze kunnen bovendien vlotter ingrijpen en met regelmatige patrouilles die zowel overdag als ’s nachts opereren ook efficiënter werken. Deze manier van werken creëert een veiliger gevoel bij de burger.”

Camera’s of een extra politiekantoor kunnen die rol maar moeilijk invullen vindt Praet. “Iedereen weet dat camera’s hun beperkingen hebben. Een bewakingscamera kan immers niet altijd alles zien. De positionering van de camera en de kledij van personen kunnen ervoor zorgen dat mensen onherkenbaar zijn. In sommige gevallen kan het helpen om criminaliteit op te lossen, maar het helpt heel weinig om het te voorkomen. Ook een extra politiekantoor aan het station van Zottegem zal dit specifieke probleem niet oplossen. Zo ga je bijvoorbeeld de criminaliteit verplaatsen naar andere afgelegen plekken waar weinig of geen sociale controle is. Waar wél meer geld naartoe moet is het personeelsbestand van de politie.  Zodat zij meer fysiek aanwezig kunnen zijn op het terrein. In de nabijheid van onze inwoners. Want ook dat is investeren in een sociaal netwerk waarin we zorgen voor elkaar en opkomen voor elkaars veiligheid.”

ZiZo stelt tot slot voor om op vaste tijdstippen wijkagenten in de ontmoetingscentra te laten langskomen.  “Zodat de burger er gemakkelijk en vertrouwelijk met opmerkingen of klachten terecht kan”, besluit Praet. “Zo kunnen een aantal zaken sneller en efficiënter behandeld worden, wat het mogelijk maakt om korter op de bal te spelen en preventief op te treden. Het niet investeren in zichtbare en benaderbare politie is toch wel een gemiste kans tijdens de voorbije legislatuur want geweld en criminaliteit lijken steeds meer terrein te winnen in Zottegem.”

Meer info?

Facebookpagina en website van ZiZo