Vlaams Regeerakkoord voorziet extra middelen voor Geraardsbergen

Geraardsbergen. In het Vlaams regeerakkoord zijn er expliciet bijkomende middelen voorzien voor 6 gemeenten in Vlaanderen die kampen met groeiende grootstedelijke problemen, onder meer op vlak van veiligheid, integratie en wonen, maar onvoldoende middelen hebben om die aan te pakken. In de Denderstreek gaat het over Geraardsbergen, Denderleeuw en Ninove.

Tevens is de hele Denderregio opgenomen in het Vlaams Regeerakkoord. Onze regio zal erkend worden als GTI (geïntegreerde territoriale investeringen), waardoor meer Europese middelen kunnen vloeien naar socio-economische streekversterking naar de Denderstreek.

‘Ik ben verheugd dat de regeringsonderhandelaars oor hadden naar de noden van onze stad en streek. Het lokaal beleid is sterk verweven met het Vlaamse niveau. Een intense samenwerking is nodig om op sociaal en economisch gebied vooruitgang te boeken’, aldus Fernand Van Trimpont, eerste schepen in Geraardsbergen (Team Geraardsbergen) en voorzitter van SOLVA (intergemeentelijke samenwerking voor streekontwikkeling).

Eerder dit jaar stelde Nicole De Moor, samen met 14 cd&v -afdelingen, een Denderplan voor. Dat plan heeft nu haar vruchten al afgeworpen. Verschillende voorstellen uit dit Denderplan staan concreet verankerd in het regeerakkoord.

  • Zo komt de erkenning als ‘Geïntegreerde Territoriale Investering’ er. Dit zorgt ervoor dat er ingezet wordt op een duurzame transformatie van de regio met meer en betere werkgelegenheid en dat er vanuit een gezamenlijke strategie kan gewerkt worden, over de gemeentegrenzen heen. Socio-economische streekversterking op z’n best!
  • De nieuwe Vlaamse regering zal ook sterk inzetten op het uitbouwen van sectorale hubs waarbij clusters gevormd worden van verschillende ondernemingen binnen eenzelfde thematiek. Op die manier kan aan kruisbestuiving gedaan worden om de regio verder te doen groeien. Zoals wij hebben voorgesteld met bv. een Food Valley in de Denderstreek.
  • Ook wordt gezocht naar uitbreidingen van bedrijventerreinen om werkgelegenheid dichtbij huis te garanderen.
  • Wie werk wil combineren met een gezin, moet daar ook de kans voor krijgen. Er komen grote investeringen in de kinderopvang.
  • Meer samenwerkingen mogelijk maken tussen scholen, het middenveld en bedrijven is zeer nuttig om onze jongeren klaar te maken voor hun verdere leven. Zo leren ze ook op andere manieren en breiden ze hun palet aan talent verder uit.
  • Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, beseffen we nog maar eens extra hoe belangrijk een slagkrachtig lokaal bestuur is. De vele taken die hen worden toebedeeld, moeten ook ondersteund worden. Daarom wordt er werk gemaakt van betere ondersteuning van gemeenten om zich te kunnen focussen op het oplossen van lokale problemen.