Zottegem wil af van lege brooddozen op school: “1 op 4 leerlingen met honger op schoolbanken”

De stad Zottegem gaat de strijd aan met de zogenaamde ‘lege brooddozen’. Dat is het steeds vaker voorkomend fenomeen waarbij ouders kun kinderen zonder eten naar school sturen. In zijn strijd werkt de stad Zottegem samen met het project ‘Brood(doos)nodig’ van Enchanté vzw. Ook vzw Welzijnswerk Ommekaar en Lichtpunt zetten hun schouders onder het initiatief.

“Het project heeft als doel om voedzame maaltijden, tussendoortjes en 10-uurtjes te voorzien voor die leerlingen die het nodig hebben, zodat ook zij alle kansen krijgen in het onderwijs. Ouders, bedrijven, handelaars, burgers en andere sympathisanten kunnen via het online platform van Brood(doos)nodig een maaltijd trakteren aan de deelnemende scholen”, vertelt schepen van Sociale Zaken Jenne De Potter (CD&V) die zijn schouders onder het project heeft gezet. “Naar schatting zit 1 op 4 leerlingen met honger op de schoolbanken. Dat is één op de vier leerlingen die geen toegang heeft tot de nodige voeding om zich te kunnen concentreren, te kunnen leren en zich te ontwikkelen. Dat dit de leerkansen van de meest kwetsbare leerlingen niet ten goede komt, spreekt voor zich. Want zoals de slogan van Brood(doos)nodig luidt: leren valt zwaar op een lege maag. Door ook in Zottegem Brooddoosnodig op te starten, bieden we scholen een structurele aanpak om met deze problematiek om te gaan.”

“Ook in Zottegem zien we dat de nood hoog is”, vult schepen van Onderwijs Lieselotte De Roover (CD&V) aan. “Als stad willen we werk maken van een toegankelijk aanbod aan gezonde en duurzame voeding voor elk kind. Scholen zijn daarin een belangrijke partner, want kinderen eten elke weekdag op school. We starten in Zottegem met twee scholen en rollen het project de komende jaren verder uit. We hopen op termijn alle scholen mee op de kar te krijgen. De stad maakt zelf een budget vrij om het project te steunen, maar ik druk ook graag mijn oprechte dank uit aan enkele organisaties die zich mee achter het project scharen: de Zottegemse service clubs, maar ook vzw Welzijnswerk Ommekaar en Lichtpunt, die enerzijds financiële steun bieden, maar anderzijds ook materiële steun door huishoudartikelen en voeding ter beschikking te stellen. Ik lanceer ook een warme oproep naar alle Zottegemnaren: kan je een paar euro missen? Schenk dan een gezonde maaltijd of tussendoortje aan een Zottegemse leerling. Dankzij jouw gift krijgt elk kind gelijke kansen op school!”

Praktisch

  • Wie mee werk wil maken van een voedzame maaltijd voor elke Zottegemse leerling, kan een maaltijd trakteren aan de scholen via enchantevzw.be/brooddoosnodig.
  • Klik op ‘Steun ons’. Je kan kiezen voor een donatie aan alle brooddoosnodigscholen in België (fiscaal aftrekbaar), of aan een specifieke school (niet fiscaal aftrekbaar). Voor de laatste optie kies je de stad en de school. Vervolgens kies je wat je wil doneren en voor welk bedrag.
  • Alle traktaties gaan integraal naar de deelnemende scho(o)l(en.