Geraardsbergen/Wachtebeke. Nadat een vrouw een klacht neerlegde wegens discriminatie in het zwembad van Puyenbroeck in Wachtebeke, oordeelde de Geschillenkamer van het Vlaams Mensenrechteninstituut op maandag 30 september dat de zwemdomeinen van de provincie Oost-Vlaanderen hun reglement moeten aanpassen zodat ook vrouwen in boerkini welkom zijn. De provincie is voorlopig niet van plan om daarop in te gaan.
Op 1 juni 2023 werd een nieuw reglement geïmplementeerd in de recreatiedomeinen van de provincie Oost-Vlaanderen. Eén van de nieuwe bepalingen in dit reglement had betrekking op de zwemkleding die in de zwemzones werd toegelaten. Toegelaten zwemkleding moest voortaan aansluitend zijn, met mouwen die niet onder de ellebogen mogen en broekspijpen die niet onder de knieën mogen reiken. Boerkini’s zijn dus verboden
Geïnspireerd door racisme
Toen de vrouw vorige zomer in het buitenzwembad van het provinciaal recreatiedomein Puyenbroeck met haar kinderen ging zwemmen, droegen ze naar eigen zeggen zwemkledij met lange mouwen en broekspijpen, die hen moest beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Tijdens de zwempartij kreeg ze van het personeel geen opmerkingen, terwijl het reglement dergelijke kledij uitdrukkelijk verbiedt. Daardoor kregen de kinderen volgens de moeder ongewild privilege. Ze mochten zwemmen, terwijl een vrouw in boerkini de toegang zou ontzegd zijn.
De vrouw diende een klacht in als moeder niet als moslima omdat het zwemreglement niet consequent wordt toegepast, discriminerend is en geïnspireerd wordt door racisme. Er is ook sprake van het inperken van de godsdienstvrijheid. Bovendien staat in het reglement dat dergelijke kledij wel toegelaten is in zwemzones met strand en zwemwater.
In het reglement staat nergens ‘boerkini’s’ vermeld, maar de beschrijving van wat verboden is, sluit nauw aan bij het beeld ervan. Er kan bijgevolg geen sprake zijn van discriminatie, aldus de provincie. Het gaat om een hygiënische en veiligheidsmaatregel.
Voet bij stuk
Volgens de geschillenkamer is ‘er sprake is van een indirecte intersectionele discriminatie op grond van geloofsovertuiging, geslacht en zogenaamd ras en nationale of etnische afstamming.’ De geschillenkamer beveelt dus aan ‘om het kledingvoorschrift in haar reglement aan te passen zodat zwemkleding uit zwemstof die tot aan de polsen en enkels reikt en met eventuele hoofdbedekking uit zwemstof toelaten is. De provincie heeft volgens het VMRI onvoldoende kunnen aantonen dat de verbodsbepaling een verschil uitmaakt voor de veiligheid.’ Intersectionaliteit is discriminatie die zich voordoet op verschillende maatschappelijke vlakken.
Daar het om een advies gaat, houdt de provincie Oost-Vlaanderen voet bij stuk omdat het zwemreglement niet religieus geïnspireerd is. Het blijft voorlopig nog van kracht in de vier openbare zwembaden De Ster (Sint-Niklaas), de Gavers (Geraardsbergen), Nieuwdonk (Berlare) en Puyenbroeck (Wachtebeke).
In 2021 veroordeelde het Gentse hof van beroep de gemeente Merelbeke tot een schadevergoeding van 1.300 euro wegens het ‘onwettig’ verbieden van het dragen van een boerkini in het zwembad van de gemeente.
Voor meer info: https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/publicaties
Julien Borremans