Lichtfestival kostte “minder dan twee pintjes per Zottegemnaar” volgens schepen Cassiman

In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen wordt in een verkiezingsrubriek op TV Oost teruggeblikt op het beleid tijdens de aflopende legislatuur in de verschillende steden en gemeenten binnen het zendgebied van TV Oost. Daarbij kwam onlangs ook Zottegem aan bod en werd onder meer met een paar beelden herinnerd aan het Lichtfestival dat eind februari in het stadscentrum plaatsvond. Voor een aantal mensen was dit blijkbaar een aanleiding om van de kostprijs van dit evenement opnieuw een gespreksonderwerp te maken en om aan het adres van onze redactie nogmaals (ten onrechte) te laten horen dat onze berichtgeving hieromtrent “helemaal niet correct” was.

Voor alle duidelijkheid:  NUUS laat het in het midden welk prijskaartje het Lichtfestival waard was maar de bewering dat de cijfers die wij destijds vermeldden, uit de lucht gegrepen zijn, willen wij ten stelligste tegenspreken. En wij herhalen dus dat de kostprijs voor ontwerp, aankleding, installaties etc. geraamd was op 135.000 euro excl. btw en voor de realisatie ervan aan Studio Sandy waarop hiervoor een beroep werd gedaan, 113.500 euro moest betaald worden. Deze cijfers staan zwart op wit in de notulen van de collegezittingen waarin dit besproken (en goedgekeurd) werd.

Volgens een commentaar van schepen van citymarketing Brecht Cassiman via sociale media zou “het aandeel van de Zottegemse stadskas in het Lichtfestival maar 107.000 euro” bedragen hebben, “nog geen 4 euro per inwoner om precies te zijn (minder dan 2 pintjes)”. Nog volgens hem werd de rest “gesubsidieerd door de Nationale Loterij en Tax Shelter” en betrof de investering “drie jaarbudgetten voor citymarketing die opgespaard werden omdat ervoor gekozen werd om eenmaal een groter project in plaats van drie kleine projecten in de stijgers te zetten” (n.v.d.r.: in bedoelde betekenis is de juiste schrijfwijze ‘in de steigers’). “Er ging dus geen euro méér naar het Lichtfestival dan er in de begroting initieel voorzien werd”, voegde hij er nog aan toe. Dit laatste lijkt dan toch wel in strijd met wat ook meermaals in de notulen te lezen staat, namelijk dat er “gezien de uitgaven voor dit artistiek project niet begroot waren, in de eerstvolgende aanpassing van de meerjarenplanning bijkomende middelen moeten voorzien worden”.