Zottegemse partijen spreken zich uit over samenwerken met Vlaams Belang: 4 maal neen en 1 onwaarschijnlijk

Vlaams Belang heeft een lijst klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zottegem en wordt zo een bepalende factor. Hoe staan de klassieke Zottegemse partijen ten opzichte van een eventuele samenwerking met Vlaams Belang? NUUS heeft reactie gevraagd aan alle andere lijsttrekkers en die lees je hierna.

CD&V

“Wij zullen niet besturen met Vlaams Belang omdat hun mens- en maatschappijvisie totaal niet strookt met onze visie.  Wij pleiten voor een warme, levendige samenleving waar iedereen mee telt en iedereen rechten heeft, maar ook plichten.  Ik zal niet besturen met een partij die mensen verdeelt en mensen tegen elkaar opzet.  Wij zijn fundamenteel verschillend qua inhoud van onze partijprogramma’s maar ook qua stijl.  Een coalitie is dan ook onmogelijk.”

N.V.A

“Wij zullen niet samenwerken met het Vlaams Belang. We begrijpen wel waarom mensen op het Vlaams Belang stemmen. Onze stad is veranderd de laatste jaren, mensen voelen zich meer onveilig. De laatste jaren is op Europees en Federaal niveau een wanbeleid gevoerd rond migratie. Het enige wat het Vlaams Belang doet is teren op de angst van mensen. Ze stellen zelf geen enkele oplossing voor. Met N-VA hebben wij wel degelijke oplossingen voor migratie en veiligheid.”

Positief

“Het is duidelijk voor Posit!ef en het is geen moeilijke afweging. Enerzijds erkennen we het democratische belang van elke stem en willen we de kiezer respecteren. Anderzijds zijn de verschillen met Vlaams Belang op cruciale punten zoals de sociale en economische visie groot, evenals het ontbreken van specifieke lokale agenda. Zolang deze kloof niet overbrugd kan worden, lijkt een samenwerking tussen Posit!ef en Vlaams Belang in Zottegem onwaarschijnlijk.” Het volledige statement van Positief kan je lezen via deze link

Vooruit

“Vooruit Zottegem zal nooit samenwerken met partijen die haatzaaierij, racisme en onverdraagzaamheid promoten. Mensen tegen elkaar opzetten doet denken aan de oorlogsjaren. Partijen die bevolkingsgroepen ontmenselijken, vrouwen terug aan de haard willen met als enig doel om meer kinderen te maken, bepaalde mensen niet erkennen om wie ze zijn staan vér van ons verwijderd. Op geen enkele manier stroken deze visies met de visies van Vooruit. Vooruit Zottegem zal enkel samenwerken met partijen die bereid zijn om na te denken over menselijke oplossingen voor de uitdagingen van onze stad. Oplossingen die wettelijk zijn en niet indruisen tegen mensenrechten. Wij zullen samenwerken met partijen die vooruit willen met onze samenleving, vooruit willen met Zottegem.”

ZiZo

 “Wij zijn een vereniging met een diversiteit van mensen, mensen met politieke ervaring en mensen zonder politieke ervaring. Partij overschrijdend, waarbij de democratie en respect voor mensenrechten voorop staan. Het spreekt voor zich dat wij niet in zee gaan met een partij die daartoe niet in staat is, die onderscheid maakt tussen mensen.”