Lezersbrief: “Stop het gepamper! Wie gelooft echt dat 25 % van de Zottegemse leerlingen honger heeft op school?”

Een lezersbrief naar aanleiding van het project ‘Lege Brooddozen’ van de stad Zottegem. Lees daarover meer via deze link.

Stop het gepamper ! Wie gelooft echt dat 25 % van de Zottegemse leerlingen honger heeft op school?

Gisteravond kreeg ik buikpijn. Nee, niet van de honger. Wel van zoveel onzin te moeten lezen.

De CD&V-schepen van sociale zaken Jenne De Potter verklaarde immers doodleuk in Nuus dat “Naar schatting zit 1 op 4 leerlingen met honger op de schoolbanken. Dat is één op de vier leerlingen die geen toegang heeft tot de nodige voeding om zich te kunnen concentreren, te kunnen leren en zich te ontwikkelen.”

Hij wil de strijd aangaan tegen de lege brooddozen en maakt bijgevolg geld vrij om gratis maaltijden op school uit te delen.

Als ik zijn uitleg moet geloven, bestaat 25 % van Zottegem uit krottenwijken, waar de inwoners geen 1 euro per dag kunnen missen om enkele boterhammen in de brooddoos van hun kind te stoppen ? Sorry, maar dat gelooft geen kat.

Iedereen met kinderen krijgt trouwens kindergeld om minstens eten voor zijn kinderen te kopen. Indien ouders weigeren hun kind eten te geven, is dat kinderverwaarlozing. Dan is de oplossing de ouders daarover aanspreken met als doel dat ze hun verantwoordelijkheid wel opnemen. In plaats van ze nog te belonen door al hun zorgtaken over te nemen.

Bovendien : waar haalt de schepen deze cijfers ? Op de website van de Vlaamse Overheid werd in 2024 een onderzoek gepubliceerd van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. En wat bleek ? 0,3 % van de 1051 onderzochte brooddozen van leerlingen uit 25 Vlaamse basisscholen bleek leeg te zijn. 0,3 %. En in Zottegem zou dit bijna 100 maal meer zijn ? Wie gelooft dat ?

Als ouder voel ik me diep beledigd. Echt een belediging voor alle Zottegemse ouders die dag in dag uit het beste met hun kinderen voor hebben.

Dergelijke projecten en foute informatie zijn bovendien niet sociaal. Integendeel, ze lokken racisme en vooroordelen uit. Lees er maar eens de commentaren op facebook op na. Met dergelijke uitspraken kleef je ganse groepen ouders onterecht het stigma van kinderverwaarlozers op.

Jan Heytens – Positief Zottegem – Plaats 26