© Google Streetview

ZiZo wil dorpskern Velzeke authentiek houden

In een eerder NUUS-artikel van ruim twee maanden geleden (zie via deze link) kon u lezen dat wij toen vernomen hadden dat binnen het college van burgemeester en schepenen beslist werd om – zoals eerder al met een aantal andere pastoorswoningen gebeurde – ook de pastorie in Velzeke van de hand te doen, eveneens omdat het gebouw al geruime tijd niet meer gebruikt wordt en om het verval ervan te voorkomen.

Volgens de nieuwe burgerbeweging ZiZo hebben dit nieuws en deze intentie van het stadsbestuur sindsdien bij Velzekenaars de vrees doen groeien dat het met de pastorie aan de Lippenhovestraat dezelfde weg kan opgaan als met de pastorie van Sint-Maria-Oudenhove, waar de buurt na de verkoop ervan zich jarenlang heeft moeten verzetten tegen de oorspronkelijke plannen van een projectontwikkelaar voor verkaveling van de pastorietuin en de bouw van een appartementsblok. Slechts door toedoen en onder de voortdurende druk van de ‘Vrienden van Oudenhove’ en de komst van nieuwe eigenaars kreeg de pastorie er uiteindelijk de toekomst die ze verdient.

“Het verdwijnen van betekenisvolle gebouwen, zoals een pastorie, tast de identiteit van onze dorpen aan,” zegt men bij ZiZo. “Het is de taak van het stadsbestuur om deze gebouwen te beschermen, in het belang van onze landelijke dorpskernen. In verschillende dossiers hebben wij echter de indruk dat het bestuur te veel oor heeft voor de wensen van bouwpromotoren en te weinig oog voor het algemeen belang en de schoonheid van onze dorpen. Een ander voorbeeld hiervan is de sloop van het oude dorpsschooltje en het lokaal ontmoetingscentrum in Elene. Volgens het stadsbestuur was het historische gebouw een storend element in het straatbeeld. Op de plek van het pittoreske schooltje staan nu twee nieuwbouwwoningen: weg sfeer, weg lokale ontmoetingsplek en weer een stuk minder dorpsidentiteit.”

“Uit vragen van buurtbewoners en gesprekken met Velzekenaren leiden we af dat zij vrezen dat hun bekommernissen niet doordringen tot onze beleidsmakers en dat er naar het stadsbestuur toe weinig vertrouwen is omwille van tekortkoming vanwege het bestuur in vergelijkbare dossiers. Daarom roept Zizo op tot bestuurlijke verantwoordelijkheid en wordt aan het stadsbestuur gevraagd om de verkoop van de pastorie niet louter te benaderen vanuit winstoogmerk maar krijtlijnen vast te leggen voor een leefbaar project op mensenmaat, dat het authentieke karakter van de dorpskern van Velzeke behoudt en zelfs versterkt,” zo klinkt het bij ZiZo.