Formateur Van Trimpont mag in Geraardsbergen bouwen aan een coalitie. Vlaams Belang en UP grote winnaars

Geraardsbergen. De kiezer heeft de kaarten in Geraardsbergen grondig geschud. Team Geraardsbergen moet een licht verlies van 1,2% incasseren maar blijft met 23,2% de grootste partij. Fernand Van Trimpont behaalde 2.528 voorkeurstemmen en is vanaf morgen aan zet om een coalitie te smeden. In Geraardsbergen vonden 61,1% van de kiesgerechtigden de weg naar de stembus. De coalitie van Team Geraardsbergen en Open Vld verliest in totaal acht zetels of ruim een derde.

Team Geraardsbergen verliest wel een zetel, maar blijft toch wel 3% groter dan Vlaams Belang. Vanaf morgen gaat kandidaat burgemeester Fernand Van Trimpont aan de slag. Hij zal met alle partijen spreken. ‘Ik zal rekening moeten houden met de resultaten van UP en Vlaams Belang’, laat Van Trimpont weten. Een coalitie met het Vlaams Belang is niet aan de orde, maar de bezorgdheden wil de lokale formateur wel meenemen. Tijdens de verkiezingsavond in cultuurcafé The Preacher werd nog hulde gebracht aan Katrien Blancke die tijdens de campagne aan kanker stierf.

Zware terugval Open Vld
Coalitiepartner Open Vld moest een stevig verlies van 15,4% incasseren en strand op 14,5% van de stemmen. ‘Een deel van het verlies is te wijten aan het feit dat een aantal stemmenkanonnen niet meer op de lijst stonden, waardoor we met deels een nieuwe lijst naar de kiezer moesten trekken. Dat heeft ons stemmen gekost’, is bij de liberalen te horen. Het verlies ligt ook in het verlengde van de zware terugval van de Open Vld sinds de verkiezingen van 9 juni. De partij leverde ook de burgemeester en betaalt een prijs voor het beleid van de afgelopen jaren.

Vlaams Belang maakt een sprong van 11,3% voorwaarts. ‘Er zat meer in, maar UP heeft ook een deel van de ontevreden kiezers weten binnen te halen. Met een ploeg van 7 mandatarissen kunnen we veel sterker oppositie voeren en trachten op het beleid te wegen. Verrassing vormt zeker Filip Pletinckx die vanuit het niets 818 voorkeurstemmen haalt.

Ook Uitgesproken Politiek (UP) laat met vijf verkozenen van zich spreken. De burgerlijst haalt vanuit het niets 16,6% en is groter dan Open Vld en Vooruit&Groen. Jens Rottiers is goed voor 1.828 voorkeurstemmen. De huisarts van Schendelbeke wist de ontevredenheid van de mogelijke komst van de kazerne te verbreden tot een burgerplatform dat ijvert voor beter bestuur en betere dienstverlening in Geraardsbergen.

Het Alternatief verdwijnt uit de gemeenteraad
Vooruit&Groen deden het minder goed dan verwacht. De kartelpartners hadden op zes verkozenen gehoopt. Vooruit en Groen halen geen voordeel uit hun kartel. In 2018 haalde de sp.a 13,5% en Groen 4,2%. Samen halen ze 13,9% van de stemmen. Groen heeft andermaal geen verkozen in de gemeenteraad. Patricia Flamez wist als lijsttrekker 700 voorkeursstemmen te halen.

N-VA had gehoopt om de grootste partij van Geraardsbergen te worden, maar blijft op twee zetels steken. Met 8,4% van de stemmen gaat de partij een beetje op achteruit. Het Alternatief verliest zijn enige zetel. Daarmee verdwijnt Stéphan Bourlau na drie legislaturen uit de gemeenteraad.

Julien Borremans