Dr. Anne-Marie Bogaert: Een nieuwe start na een levenslange carrière in de zorg in Zottegem

Na een indrukwekkende carrière van meer dan drie decennia in de nefrologie en interne geneeskunde, begint Dr. Anne-Marie Bogaert aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Voor velen zou dit een tijd zijn om achterover te leunen en van een welverdiend pensioen te genieten, maar niet voor deze gedreven arts.

Na haar afscheid van het AZ Sint-Elisabeth ziekenhuis in Zottegem, waar ze een pioniersrol speelde in het opzetten van de nefrologie- en dialysediensten, heeft ze zichzelf opnieuw uitgevonden. In plaats van het rustiger aan te doen, richt ze zich nu op een breder publiek met haar nieuwste initiatief, Healthlodge, waar ze haar holistische benadering van gezondheidszorg verder uitbouwt.

Een leven in de zorg

Dr. Bogaert’s medische carrière begon in 1987, toen ze als kersvers internist-nefroloog haar intrede deed in het AZ Sint-Elisabeth ziekenhuis te Zottegem. Ze was nauw betrokken bij het oprichten van de afdeling Nefrologie-Dialyse, een baanbrekend project dat later werd uitgebreid naar andere ziekenhuizen in de regio, waaronder AZ Glorieux in Ronse en het O.L.V. ziekenhuis in Waregem. In 2013 werd ze benoemd tot overkoepelend diensthoofd voor deze verschillende locaties, waar ze een centrale rol speelde in de verdere ontwikkeling van de zorgdiensten.

 

Haar expertise beperkte zich echter niet tot de ziekenhuiswereld alleen. Ze was gedurende haar hele carrière actief in de academische wereld, waar ze als stagemeester Interne Geneeskunde en Nefrologie verbonden was aan de universiteiten van Gent, Leuven, Antwerpen en Brussel. Dr. Bogaert was ook een actief lid van talrijke wetenschappelijke verenigingen en heeft bijdragen geleverd aan diverse nationale en internationale publicaties.

 

Hoewel ze afscheid nam van het ziekenhuis, was dit voor haar geen einde. “Het afscheid van het ziekenhuis in Zottegem deed pijn,” geeft ze toe. “Ik heb daar zoveel opgebouwd en zoveel geweldige mensen ontmoet. Maar de tijd was gekomen om iets nieuws te beginnen. Stilzitten is niets voor mij.”

Deze uitspraak typeert de energie en het doorzettingsvermogen van Dr. Bogaert, die zich nu volledig inzet voor haar tweede grote project: Healthlodge.

De missie van Healthlodge

Healthlodge is een initiatief dat zich richt op het voorkomen en vroegtijdig opsporen van lifestyle-aandoeningen, met een sterke nadruk op holistische zorg voor mensen van middelbare en oudere leeftijd. Dr. Bogaert’s missie is om patiënten te begeleiden naar een betere gezondheid door middel van lifestyle-veranderingen, digitale monitoring en waar nodig medicatie. “We willen niet alleen ziekten behandelen, maar ook voorkomen,” legt ze uit. “Met Healthlodge willen we bijdragen aan gezond ouder worden en een optimale levenskwaliteit.”

 

Deze benadering is diep geworteld in Dr. Bogaert’s ervaring als nefroloog, waar ze vaak geconfronteerd werd met patiënten die te laat zorg kregen voor aandoeningen die door een gezondere levensstijl vermeden hadden kunnen worden. Haar missie is daarom niet alleen curatief, maar vooral preventief: door samen te werken met andere medische en paramedische disciplines en gebruik te maken van digitale tools en apps, streeft Healthlodge naar een wetenschappelijk onderbouwde, integrale benadering van zorg.

 

Samenwerking met Dr. Linda Remels

Een van de collega’s met wie Dr. Bogaert jarenlang nauw samenwerkte in het AZ Sint-Elisabeth ziekenhuis in Zottegem, is Dr. Linda Remels, een gerenommeerde longarts en intensivist. Dr. Remels bracht decennialange ervaring in longziekten en intensieve zorg mee, en net als Dr. Bogaert legde zij de nadruk op holistische, patiëntgerichte zorg. Samen vormden ze een sterk team, waarbij ze elkaar aanvulden en innoveerden in de zorg voor complexe patiënten.

 

Dr. Remels is gespecialiseerd in longziekten en intensive care, en heeft talloze patiënten behandeld met ernstige respiratoire aandoeningen. Haar expertise strekt zich uit over de zorg voor mensen met longziekten zoals COPD, astma, en ernstige infecties. Naast haar werk in het ziekenhuis in Zottegem, is ze ook actief geweest in wetenschappelijk onderzoek, waarbij ze zich onder andere richtte op nieuwe behandelmethoden voor longziekten.

 

Momenteel zet Dr. Remels haar werk als longarts voort in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), waar ze haar jarenlange ervaring inzet als expert in longziekten. Haar passie voor de zorg en haar toewijding aan haar patiënten blijven onverminderd aanwezig, net als haar streven naar continue verbetering in de behandeling van longziekten.

Het was een eer om zo lang met Anne-Marie te mogen samenwerken,” zegt Dr. Remels. “Haar toewijding en visie op holistische zorg inspireerden me dagelijks.”

 

Holistisch gezondheidsmanagement

Bij Healthlodge staat de mens als geheel centraal. Dit betekent dat er niet enkel naar de fysieke symptomen gekeken wordt, maar ook naar de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen. “We geloven in een totale aanpak,” benadrukt Dr. Bogaert. “Een ziekte is vaak slechts een symptoom van een groter probleem. Door de patiënt als geheel te behandelen, kunnen we betere resultaten boeken en een langdurige impact op hun gezondheid hebben.”

 

De preventieve zorg die Healthlodge biedt, richt zich voornamelijk op het vroegtijdig opsporen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartziekten, allemaal aandoeningen die vaak voorkomen bij een verouderende bevolking. Dr. Bogaert wil haar patiënten aanmoedigen om op jonge leeftijd te beginnen met het implementeren van gezonde lifestyle-veranderingen, zodat ze langer gezond kunnen blijven.

 

Een nieuwe uitdaging

Hoewel Dr. Bogaert afscheid heeft genomen van het ziekenhuis, blijft ze onvermoeibaar werken aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Voor haar is Healthlodge niet alleen een professionele uitdaging, maar ook een persoonlijke missie. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door het menselijk lichaam en hoe we dit kunnen optimaliseren,” zegt ze. “Mijn werk in het ziekenhuis gaf me de kans om mensen te helpen bij ernstige gezondheidsproblemen, maar ik wil nu nog een stap verder gaan: voorkomen dat mensen überhaupt ziek worden.”

 

Het succes van deze aanpak is duidelijk te zien in de getuigenissen van haar patiënten. Een bedrijfsleider van 55 jaar, is één van hen. “Ik had mijn gezondheid jarenlang op de tweede plaats gezet,” vertelt hij. “Maar sinds ik onder de zorg van Dr. Bogaert ben gekomen, is mijn leven compleet veranderd. Hun holistische aanpak heeft me geholpen om een gezondere levensstijl aan te nemen. Dankzij hun toewijding voel ik me energieker en gezonder dan ooit tevoren.”

 

Vooruitkijken

Dr. Bogaert’s visie voor de toekomst is helder: samenwerken met andere medische en paramedische professionals om een holistische benadering van gezondheidszorg verder uit te bouwen. Ze blijft geloven in de kracht van preventie en wetenschap, en hoopt dat Healthlodge een model kan worden voor hoe gezondheidszorg eruit zou moeten zien: niet alleen gericht op ziekenzorg, maar vooral op gezondheidszorg in de breedste zin van het woord.

 

Met haar nieuwe rol als drijvende kracht achter Healthlodge blijft Dr. Anne-Marie Bogaert een inspiratie voor velen. Haar gedrevenheid en toewijding aan het welzijn van haar patiënten maken duidelijk dat haar tweede leven pas net is begonnen.

 

Praktische Informatie

Healthlodge is zeer gemakkelijk te bereiken in Knokke, en ligt op slechts drie minuten wandelen van Parking Stadhuis, gelegen aan de kruising van de Lippenslaan en het Alfred Verweeplein in Knokke. Voor wie met de auto komt, is parkeren dus geen probleem.

Adres: Helmweg 2, 8300 Knokke

Telefoon: 050/70.46.39

E-mail: contact@healthlodge.eu

Ook afspraak via de website uiteraard, healthlodge.eu

 

Deze handige locatie maakt het voor patiënten makkelijk om hun weg te vinden naar een plek waar gezondheid en welzijn centraal staan.