Geraardsbergen. Team Geraardsbergen, Open Vld en Vooruit zijn tot een akkoord gekomen om de volgende bestuursploeg te vormen. Fernand Van Trimpont schreef een sneuvelnota waarin de andere partijen hun accenten konden leggen. Volgende week worden de schepenambten verdeeld. Gezien Team Geraardsbergen veruit de grootste partij is, krijgt ze de burgemeester en drie schepenen. Vooruit en Open Vld krijgen elk twee zitjes in het schepencollege. De nieuwe coalitie heeft een nipte meerderheid van 17 op 31 zetels. Dat is 4 minder dan de vorige ploeg.
Deze week startte kandidaat burgemeester Fernand Van Trimpont gesprekken om een bestuursmeerderheid in de Oudenbergstad te vormen. Het bestuursakkoord is inhoudelijk beklonken. Fernand Van Trimpont heeft een brede informatieronde gehouden en is van plan om goed naar het signaal van de kiezer te luisteren. Een veilig en geborgen Geraardsbergen vormt vast en zeker een hot topic. Maar de stad zal ook moeten investeren in het sociaaleconomisch weefsel, want nu dreigt Geraardsbergen uiteen te vallen in een Babylonische spraakverwarring, waarbij straks de buren elkaar niet meer verstaan, met alle gevolgen van dien.
Het to-do lijstje van de betrokken partijen is ellenlang. Zo had de Open Vld een verkiezingsprogramma van bijna 20 bladzijden en presenteerde Team Geraardsbergen 12 werven. Na twaalf jaar samen de stad te hebben bestuurd, ligt er nog heel wat werk op de plank. Het zal belangrijk zijn om uit deze zee aan voorstellen de juiste prioriteiten te vissen waar de Geraardsbergenaar wakker van ligt.
De zitjes…
Volgende week worden de zitjes verdeeld. Op basis van de voorkeurstemmen kan het schepencollege op de volgende wijze ingevuld worden: zonder ongelukken wordt Fernand Van Trimpont burgemeester. Veerle Mertens, Rudy Frederic en Paul Pardon worden voor Team Geraardsbergen schepen. Voor Open Vld mogen Ann Panis en Stephan De Prez zich klaar houden. Patricia Flamez en Bram De Geeter kunnen voor de socialisten opnieuw weer schepenen worden. Wie de ceremoniële functie van voorzitter van de gemeenteraad mag invullen, is niet meteen duidelijk, maar in de coulissen staan nog enkele schepenen die er vanaf januari niet meer bij zullen zijn.
Wat met de andere partijen? Met Uitgesproken Politiek (UP) en Vlaams Belang werden beleefdheidsgesprekjes gevoerd. Fernand Van Trimpont luisterde geduldig naar hun verzuchtingen en beloofde een nieuwe koers te varen. UP had al snel begrepen dat de agenda’s met de initiatief nemende partij te ver uit elkaar lagen en kiest voor de oppositie. De grootste winnaar van de verkiezingen draagt een onuitwisbare erfzonde met zich mee en is enkel goed om even van gedachte te wisselen. Zo belanden de twee uitgesproken winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen – samen goed voor 12 zetels – in de oppositie.
Luisteren naar de oppositie
O ja. Er is ook nog de N-VA. Ilse Roggeman hoopte op TV Oost dat haar partij de grootste in Geraardsbergen zou worden, maar het pakte totaal anders uit. De partij zit met een perceptieprobleempje. De N-VA werd niet de grootste, maar op één na de kleinste partij en verloor zelfs t.o.v. de catastrofale verkiezingen van 2018. De N-VA had al een ploeg klaar staan om de coalitiegesprekken aan te gaan, maar die kan nu haar tijd nemen om zich over de toekomst van de plaatselijke afdeling te bezinnen.
Fernand Van Trimpont beloofde tijdens de verkiezingsavond met alle partijen in gesprek te gaan en te luisteren naar hun verzuchtingen. ‘Een nieuwe koers met een ervaren kopman voor iedereen’, was één van zijn verkiezingsslogans. Als het nieuwe stadsbestuur werk wil maken van een stad die ééndrachtig de grote uitdagingen wil aanpakken, dan zal er zeker naar de oppositie moeten worden geluisterd, want anders volgt binnen 6 jaar nog een oplawaai.
Julien Borremans
Foto vlnr: Patricia Flamez, Fernand Van Trimpont en Ann Panis
Lees ook: