Merelbeke-Melle heeft een nieuw college van burgemeester en schepenen

Na de verkiezingen van 13 oktober kreeg Egbert Lachaert als stemmenkampioen van de partij Blauw het initiatiefrecht om een coalitie te vormen in onze nieuwe fusiegemeente Merelbeke-Melle. Na een korte week onderhandelen werd vandaag bekendgemaakt dat de partijen Blauw, Cd&v en N-VA een coalitie zullen vormen en voordrachtaktes tekenen.

Egbert Lachaert (Blauw) wordt de burgemeester in de nieuwe bestuursploeg: “Er ligt veel werk op de plank, maar met deze bestuursploeg brengen we heel wat ervaring samen om van de fusie een succes te maken. We beschikken met deze coalitie ook over een ruime meerderheid in de gemeenteraad, wat voor stabiliteit zorgt. We hielden bij de samenstelling ook rekening met de keuzes van de Mellenaar en de Merelbekenaar bij de verkiezingen. We hebben nu de ambitie een mooi beleidsplan te schrijven, waar we van onze gemeente een prachtige leefbare gemeente in de rand van Gent willen maken.”
Pascal Rousseaux (Cd&v) wordt eerste schepen in de nieuwe coalitie: “De voorbije 18 jaar heeft Cd&v een bepalende rol gespeeld in het beleid van Melle en Merelbeke. We zijn trots op de manier waarop beide gemeenten vooruitgegaan zijn. We zijn dan ook tevreden dat we ons werk kunnen verderzetten met een ervaren maar ook vernieuwd Cd&v team. Wij houden woord aan onze kiezer met onze speerpunten zoals de roep om toegankelijkere dienstverlening, verbeterde infrastructuur voor voetgangers en fietsers, de uitdagingen in het stedenbouwkundig beleid, onderwijs, kinderopvang en betaalbaar wonen. Ook willen we ons verder inzetten voor een sterk lokaal sociaal beleid en het ondersteunen van verenigingen en gemeenschapsleven, waarbij we telkens opnieuw onze christendemocratische waarden naar voren schuiven en ‘iedereen mee’ is.”
Els Sys (N-VA) zal als nieuwkomer de positie van tweede schepen opnemen: “We zijn tevreden dat we met N-VA deel kunnen uitmaken van het bestuur van deze nieuwe fusiegemeente. Onze belangrijkste doelstelling is om de fusie zo goed mogelijk te stroomlijnen. Met onze bevoegdheden cultuur-sport en senioren willen we alle inwoners zoveel mogelijk samenbrengen en ze laten genieten van onze prachtige infrastructuur.”
De nieuwe bestuursploeg zal de eed afleggen in de gemeenteraad begin januari 2025. Nadien leiden zij de nieuwe fusiegemeente Merelbeke-Melle. Ter voorbereiding van die eedaflegging gaat de nieuwe bestuursploeg informeel al aan het werk met de diensten om een beleidsplan op te stellen dat na een participatietraject zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad in de loop van 2025.
Bevoegdheden nieuw CBS Merelbeke-Melle

1.Burgemeester: Egbert Lachaert (Blauw)

Bevoegdheden: Algemene coördinatie bestuur en beleid, burgerzaken, politie, brandweer en veiligheid, burgerparticipatie, externe relaties en ontvangsten en protocol, restbevoegdheden.

2.Eerste schepen: Pascal Rousseaux (Cd&v)

Bevoegdheden: Openbare werken en groendienst, personeel, informatie & communicatie.

3.Tweede schepen: Els Sys (NVA)

Bevoegdheden: Sport, cultuur en bibliotheek, seniorenbeleid

4.Derde schepen: Tim De Keukelaere (Blauw)

Bevoegdheden: Financiën, RO en duurzaamheid, milieu, groenbelevingsbeleid, lokale economie en markten.

5.Vierde schepen: Filip Thienpont (Cd&v)

Bevoegdheden: Stedenbouw, kernversterking en projectontwikkeling, land- en tuinbouw, begraafplaatsenbeheer en intergemeentelijke samenwerking.

6.Vijfde schepen: Daisy Poriau (Blauw)

Bevoegdheden: voorzitterschap comité sociale dienst, jeugd, tewerkstelling, gezondheidsbeleid, inclusie en toegankelijkheid, restbevoegdheden OCMW

7.Zesde schepen: Lieselot Bleyenberg (Cd&v)Bevoegdheden: Onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse kinderopvang, huis van het kind, openbare parken en recreatiezones, afvalbeheer, gelijke kansen.

8.Zevende schepen: Lieven Volckaert (Blauw)Bevoegdheden: Patrimonium en facility management, monumenten en landschappen, toerisme en noord-zuidbeleid, jumelage Melle.

9.Achtste schepen: Sara Waeytens (Cd&v)

Bevoegdheden: Betaalbaar wonen en huisvesting, erediensten, evenementen en kermissen, dierenwelzijn.

10.Negende schepen: Luc Van Huffel (Blauw) – tot einde 2027

Bevoegdheden: mobiliteit, ouderenzorg, carnaval, erfgoed, ICT, archief.

11.Na drie jaar neemt Dirk De Maeseneer (Cd&v) de negende schepenzetel in. Hij neemt    gedurende de eerste drie jaar van de legislatuur het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad en OCMW-raad op.

12.Na drie jaar wordt de functie van voorzitter van de gemeenteraad en OCMW-raad opgenomen door Wim Simoens (Cd&v).