Merelbeke koopt Florakerk: “Gezellige ontmoetingsplek maken voor buurtbewoners”

Het lokaal bestuur Merelbeke investeert volop in de toekomst van Merelbeke-Flora.  Daarom koopt het tegen eind dit jaar de ‘Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkranskerk’ van het kerkbestuur.

“De aankoop van de Florakerk is een belangrijke stap om in en rond de kerk de groene ruimte te versterken”, vertelt burgemeester Filip Thienpont. “We willen daarmee ook een plek maken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.” Na de aankoop van de kerk werkt het lokaal bestuur verder aan de toekomst in en rond de kern van Flora. De nieuwe beleidsploeg werkt de plannen verder uit.

Ruimte voor stilte

In de Florakerk worden geen erediensten meer gehouden, maar er hangen wel enkele voorwaarden vast aan de verkoop. Zo blijft een stille ruimte of bidplaats aanwezig, met behoud van de huidige weekkapel of een alternatief. Het houten beeld van O.L.V.-van-de-Rozenkrans (ontworpen door Frans Tinel) blijft opgesteld in de bidplaats/stille ruimte. De herbestemming moet bovendien gaan naar sociale en culturele organisaties. De afgelopen maanden heeft het kerkbestuur alle andere ‘roerende goederen’ verbonden aan erediensten verwijderd uit het kerkgebouw. Zo kregen verschillende kunstwerken, het orgel en de biechtstoel al een nieuwe, waardige bestemming.

Nieuw leven in en rond de kern van Flora

Tussen eind 2022 en eind 2023 hebben buurtbewoners via een inspraakproject hun ideeën en visie al kenbaar gemaakt. Voorbereidende en haalbaarheidsstudies zijn gekoppeld aan de feedback van alle betrokkenen. Het project omvat drie delen die binnen één overkoepelende visie vallen om ‘een levendig Flora’ te creëren:

  • de herbestemming van het kerkgebouw
  • de herwaardering van de publieke ruimte rondom de kerk (Floraplein, Pastoor Clausplein, Anthospark)
  • een woonproject op het Pastoor Clausplein

Kerkenbeleidsplan

De overname van de kerk is een gevolg van het kerkenbeleidsplan van de gemeente Merelbeke, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 september 2017. Door het dalende aantal erediensten in de nieuwe parochie Merelbeke-Oosterzele besliste Lode Van Hecke, bisschop van Gent, om de parochie ‘Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkrans’ in Merelbeke-Flora samen te voegen met de Sint-Pietersbandenparochie in Merelbeke.