Boerkiniverbod blijft in provinciale zwembaden gehandhaafd

Oost-Vlaanderen. Nadat een vrouw een klacht neerlegde wegens discriminatie in het zwembad van Puyenbroeck in Wachtebeke, oordeelde de Geschillenkamer van het Vlaams Mensenrechteninstituut op maandag 30 september dat de zwemdomeinen van de provincie Oost-Vlaanderen hun reglement moeten aanpassen zodat ook vrouwen in boerkini welkom zijn. Het provinciebestuur is niet van plan om dit advies te volgen.

Volgens de geschillenkamer was ‘er sprake is van een indirecte intersectionele discriminatie op grond van geloofsovertuiging, geslacht en zogenaamd ras en nationale of etnische afstamming.’ De geschillenkamer beveelde dus aan ‘om het kledingvoorschrift in haar reglement aan te passen zodat zwemkleding uit zwemstof die tot aan de polsen en enkels reikt en met eventuele hoofdbedekking uit zwemstof toelaten is.

Maar voor de provincie Oost-Vlaanderen gaat niet zozeer over de boerkini maar wel over de veiligheid en de hygiëne van zwemkledij. In de praktijk betekent dit dat een boerkini verboden is. Bovendien gaat het om een advies van de Geschillenkamer dat niet bindend is. In de buitenzwemzones van de recreatiedomeinen gelden dan weer soepelere kledingvoorschriften.

Julien Borremans

Lees ook:

Vlaams Mensenrechteninstituut vindt boerkiniverbod in provinciale zwembaden discriminerend

Vlaams Mensenrechteninstituut vindt boerkiniverbod in provinciale zwembaden discriminerend