Publiek is van harte welkom op zondag 24 november vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. De inkom voor toegang tot de showhal bedraagt € 5,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.
Om de alpaca te promoten en geïnteresseerden in alpaca’s te informeren, staat de Alpaca Association Benelux altijd met een informatiestand op haar eigen shows. Iedereen is van harte welkom om een praatje te komen maken.Voor aanvullende informatie omtrent de show kunt u ons Showteam Zuid België mailen.
De vereniging voor alpacahouders in België, Nederland en Luxemburg, de Alpaca Association Benelux (AAB), staat voor gezonde alpaca’s met een goede bouw en een mooie wolkwaliteit. Zij helpt fokkers en alpacahouders bij het verbeteren van de fokkwaliteit door ondersteuning te bieden middels adviezen, een stamboek en een alpacaregister, met mogelijkheid tot DNA- registratie. Inmiddels staan er zo’n 10.000 alpaca’s geregistreerd in de BeNeLux, hetgeen naar verwachting nog niet de helft van de daadwerkelijke populatie betreft. De vereniging vindt het erg belangrijk dat welzijn, gezondheid en kwaliteit van de alpaca niet uit het oog verloren worden door de toegenomen populariteit van deze dieren. Daarom informeert de AAB waar mogelijk potentiële alpacahouders over het houden van deze bijzondere dieren en worden er jaarlijks meerdere alpacashows georganiseerd in Nederland en België. De ene keer worden er vachten (die in het voorjaar zijn geschoren) gekeurd, de andere keer worden de alpaca’s in de ring gekeurd door een internationaal jurylid. We zien de alpaca meer en meer terug in ons
straatbeeld. Steeds meer mensen vallen voor dit wollige dier met zijn grote, donkere puppy-ogen en weten ook de kwaliteiten van de alpaca, zoals zijn heerlijk zachte wol te waarderen. We zien de alpaca’s regelmatig terug bij zorginstellingen, op kinderboerderijen en in weilanden bij de mensen thuis.
Er zal een halstershow plaatsvinden, waaraan ruim 100 alpaca’s zullen deelnemen.Bij een halstershow worden de deelnemende alpaca’s in diverse categorieën voorgebracht, gerangschikt op type (suri of huacaya), geslacht, leeftijd en kleur. Er zijn van nature maar liefst zestien verschillende kleuren bij alpaca’s te onderscheiden. Deze worden tijdens de show onderverdeeld in zeven hoofdkleuren (multi, grey, black, brown, fawn, lights en white). De jury let dan voor een deel op bouw en conformatie van het dier en bekijkt onder andere poten, tanden, oren en staart. De wolkwaliteit telt in de beoordeling het zwaarste mee: fijnheid, structuur (krimpstijl), dichtheid en uniformiteit van alle kwaliteitskenmerken over het gehele lichaam van de alpaca. Bij de individuele keuring wordt er bij de suri’s een Champion Suri en bij de huacaya’s van elke kleurklasse een kleurkampioen en reserve-kleurkampioen uitgeroepen. Uit alle kleurkampioenen worden een Grand Champion Huacaya’s en Reserve-Champion Huacaya’s gekozen.