Schendelbeke. In 2023 kwam door het koude en natte voorjaar drie jonge ooievaars om het leven. Op 14 mei van dit jaar bezweek een vermolmde nestboom en lieten vier jongen het leven. Op 19 oktober werden te Geraardsbergen drie nieuwe ooievaarspalen geplaatst. Buurtbewoners van Schendelbeke en medewerkers van Natuurpunt Boven-Dender sloegen de handen in elkaar en bezorgen de ooievaars een mooie toekomst. Hieronder vinden jullie het relaas van de werken.
Het project
Sinds 2013 broeden er ooievaars in de Dendervallei tussen Schendelbeke en Idegem. Intussen zijn er drie paren. Samen brachten ze reeds 23 jongen groot. Deze prachtvogels liggen de buurtbewoners nauw aan het hart en de oudervogels kregen allen een naam. Dit jaar waren er Arthur en Frieda in de Pijlekaartstraat te Schendelbeke, Isidoor en Elise in de Turfstraat te Schendelbeke en Marcske en Bieke aan de Dijk te Grimminge. Ze zitten op nesten die door Natuurpunt Boven-Dender werden voorzien.
In 2023 kwamen drie jongen om door het extreem koude en natte voorjaarsweer. Op 14 mei dit jaar gebeurde wat ooit eens moest gebeuren, maar wel op het slechts mogelijke moment. De vermolmde nestboom bezweek met vier uit de kluiten gewassen jongen eronder.
Voor Jannick De Turck, een bezorgde buurtbewoner, was dit het sein om met een crowdfunding te starten voor een nieuwe ooievaarspaal. Het werd snel duidelijk dat dit een groot succes zou worden. Met Natuurpunt werd overlegd over de aanpak voor een nieuwe ooievaarspaal. De fondsen werden zo aangewend dat er niet één maar drie ooievaarspalen werden gepland: in de Pijlekaartstraat, de Turfstraat en het Moorhof langs de Molenbeek.
Unieke samenwerking
Jannick ontpopte zich als een echte projectleider. Hij startte een marktonderzoek en ging op zoek naar bedrijven uit de buurt met wie dit project kon worden waargemaakt tegen aanvaardbare prijzen. Er werd een 3D-ontwerp gemaakt van een ooievaarswiel met een diameter van 1 meter. DSF Construct te Geraardsbergen zorgde voor het laswerk met recuperatiematerialen. Galvaniseren gebeurde bij The Coatinc Company te Ninove. Daken en Gevels Van Impe en Machines De Dobbeleer gaven raad en logistieke steun.
Een ploegje vrijwilligers vlocht de wielen af met vers gesnoeide wilgentenen. Bij Prindal Ninove werden drie 11,8 meters lange palen besteld in gecertifieerd tropisch hardhout van Cloeziana Eucalyptus. VL Agro uit Smeerebbe-Vloerzegem tekende zich bereid voor het boren van gaten en het plaatsen van de palen. Met wat creativiteit maakten ze een tussenstuk om de 30 cm brede grondboor tot drie meter in de grond te boren. Zo zouden de palen zelfstandig staan, zonder schoorpalen. Intussen werden er drie omgevingsvergunningen aangevraagd.
Na 30 dagen vooronderzoek, inwinning van adviezen bij het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, de Vlaamse Waterweg en de dienst waterlopen van de provincie, stond op 5 oktober eindelijk het licht op groen.
Op 19 oktober werden de palen geplaatst. De kers op de taart voor een unieke samenwerking tussen de buurt en Natuurpunt waar een half jaar lang voor en achter de schermen aan werd gewerkt. De palen in Schendelbeke werden door Arthur en Frieda, het enige paar dat hier overwintert, reeds meermaals geïnspecteerd. Er wordt nu met grote nieuwsgierigheid uitgekeken naar februari-maart, wanneer de eerste ooievaars uit het zuiden terug keren.
Praktisch
Het uiteindelijke kostenplaatje bedroeg 4000 euro, een bedrag dat via de crowdfunding en een aantal cash dotaties op 400 euro na werd gehaald. Dit buurtproject steunen kan nog steeds via de volgende QR code of URL.